Keresés
Close this search box.

Jön a tavasz! Szépüljünk, fiatalodjunk természetesen!

//

A vitaminokban szegényebb téli táplálkozás, a fűtés szárító hatása, kevés mozgás a friss levegőn, és a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. A kiszáradt, sápadt, fáradt bőr tükrözi a szervezet belső állapotát, nem csoda hát, hogy az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Nem is gondolnánk, hogy ennek lassítására – a számos praktika mellett – még az sem mindegy, hogyan alszunk, és miként birkózunk meg a testet-lelket romboló stresszel!

Jön a tavasz! Szépüljünk, fiatalodjunk természetesen!

Bőrproblémák

Tél végén, tavasz közeledtével különösen gyakori a mitesszerek és pattanások megjelenése, ezért kérjünk a kozmetikusunktól egy alapos arckezelést, vagy ha tudjuk, végezzük el szakszerűen otthon, hogy bőrünket e szépséghibáktól megszabadulva tehessük ki a friss tavaszi levegőnek és napfénynek. Tavasz elején kezdjük el bőrünk hozzászoktatását az egyre erősödő napfényhez. Fontos e téren is a fokozatosság és mértékletesség, különösen a szeplőre és foltosodásra hajlamos bőr esetén.

Hidratálás

A bőr alapos méregtelenítése, letisztítása után elengedhetetlen a megfelelő hidratálás. Otthon napi rendszerességgel használjunk a bőrtípusunknak megfelelő arclemosó tejet vagy gélt, tonikot és hidratáló krémet.

Arcpakolás

Kényes területek

A múló idő nyomai legkorábban arcunkon és nyakunk vékony, érzékeny bőrén jelentkeznek. Arcvonásaink egyre határozottabbak lesznek, homlokunkon „gondráncok” jelennek meg.

Nyakunk érzékeny bőrével gyakran mostohán bánunk, s csak akkor kezdjük el pánikszerűen ápolni, amikor elülső részén már szemmel látható a számtalan apró ránc.

A szem környékén, a kézfejen és a nyakon a bőr vékony, a zsírt és nedvességet adó faggyú- és izzadságmirigyek pedig jóformán teljesen hiányoznak e területekről, emiatt külön ápolást igényelnek.

Krémezésnél nyakunkat mindig tenyérrel, lentről felfelé kenjük be, mivel az ellenkező irányú masszázzsal csak még jobban megnyújtjuk a bőrt. A krémezést mindig egészítsük ki finom masszírozással! Éjszakai pakoláshoz tegyünk a nyak bőrére egy tojás sárgájával összekevert két evőkanál búzacsíra olajat. Ugyancsak hatékony az uborkahéjakból készített pakolás.

Aromaterápia

A bőr fiatalságának megőrzésére vegyük igénybe az aromaterápiát is, akár aromaolajos fürdő, akár arc- és bőrápoló keverék, pakolás készítéséhez. Keverjünk össze például két evőkanál avokádóolajat három csepp rozmaring vagy rózsa illóolajjal. Dörzsöljük össze tenyerünket, hogy felmelegedjen és megteljen energiával. Finoman kenjük szét az olajkeveréket az arcon, a dekoltázson és a nyakon. Simítsuk többször végig, majd hagyjuk hatni, felszívódni hosszabb időn keresztül.

Vitaminok

Bőrünk fiatalossága érdekében is ügyeljünk az egészséges, vitamindús táplálkozásra! A zöldségek, gyümölcsök C-vitamin tartalma erősíti az évek múlásával gyengülő, lazuló kötőszövetet. Az E-vitamin lassítja az öregedési folyamatokat – fogyasszunk ezért minél több E-vitaminban gazdag ételt: tojást, levélzöldségeket, olajos magvakat, húsféléket, gabonacsírákat. A kovasav ugyancsak a kötőszövetek feszességét biztosítja. Ez a szilíciumvegyület nagy mennyiségben található meg a zabban, kölesben, árpában, a csalán- és zsurlóteában.

Relaxáció

Érzéseink, lelkiállapotunk – a mimika révén – folyamatosan tükröződnek arcunkon. Az olyan negatív érzelmek, tulajdonságok, mint a borúlátás, az agresszív türelmetlenség, az állandó elégedetlenség vagy a túlzott aggodalom kitörölhetetlenül arcunkba vésődik és meghatározza vonásainkat.

Stressz hatására az izmok feszülése jelentősen megnő, s amennyiben nem lazítjuk el őket rendszeresen, a gondok idővel mély barázdát szántanak arcunkon.

Az orrtő fölötti függőleges ráncok szigorú vagy bosszús kifejezést kölcsönöznek az arcnak. Kialakulásukat elősegíthetik egyes epe-májproblémák, vagy a szem túlerőltetése. Érdemes tehát e jeleket komolyan venni és kivizsgáltatni.

Az arc izomtónusát a fejbőr ellazításával is javíthatjuk. Ragadjunk meg ehhez mindkét kezünkkel egy-egy nagyobb hajtincset közvetlenül a fejbőrnél, és huzigáljuk őket erősen előre-hátra 25-ször. Élvezzük a kialakult bizsergést, esetleg más hajtincsekkel is folytathatjuk a gyakorlatot.

Gyakran „grimaszoljunk” a tükör előtt, ettől jobb kedvünk lesz, és ellazulnak arcunk görcsös, megfeszített izmai. Tudatosítsuk magunkban a „feszültséget”, majd lazítsunk grimaszolással vagy arctornával. Szüntessük meg az állandó feszültséget valamilyen relaxációs technikával, jógával, autogén tréninggel, egyéb számunkra kellemes módszerrel!

Munka közben is kapcsolódjunk ki többször, rövid időre, nyitott ablaknál mélyeket lélegezve, csukott szemmel lazítva.

Hogyan aludjunk?

Ügyeljünk arra, milyen testhelyzetben alszunk! Háton fekve nem szedünk össze olyan ráncokat, melyeket egyéb testhelyzetekben a bőr gyűrődése okoz. Használjunk nyak alá helyezett kis hengerpárnát, ami ellazítja a tarkót, a vállakat és természetes módon nyújtja a nyakat.

Szép nyakat és egyenes tartást kölcsönöz, ha egyenesen ülve, állva vállait erősen lefelé nyomja, miközben fejét magasra emeli, a plafonhoz közelíti. Rövid ideig tartsa így megfeszítve izmait, majd lazítsa el őket, és ezt többször ismételje meg.

korkontroll.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!