Keresés
Close this search box.

Legalább 200 vírus van körülöttünk, ami megfázásos tüneteket okozhat!

//

Több mint 200 vírus okozhat megfázásos jellegű tüneteket, ezért nem meglepő, ha felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt, évi több alkalommal jelentkeznek a panaszok. Elegendő-e megfázás esetén bevetnünk az otthoni praktikákat? Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Legalább 200 vírus van körülöttünk, ami megfázásos tüneteket okozhat!

A szövődmények megelőzése

A megfázás, a nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig ha ilyenkor nem fordítunk kellő időt és figyelmet arra, hogy pihenjünk és kikúráljuk a betegséget, akkor számíthatunk a szövődmények megjelenésére is. Ezek egyike az erős fejfájással, orrdugulással és köhögéssel jelentkező arcüreggyulladás.

A megfázás leggyakoribb tünetei: tüsszentés, eldugult orr, száraz torok, torokfájás, köhögés, enyhe láz, rekedt hang, enyhe fejfájás.

Ritkább tünetek: izomfájdalom, hidegrázás, szemvörösség, gyengeség, étvágycsökkenés, extrém kimerültség.

A nátha kezelése

Fontos tudnunk, hogy az antibiotikumok vírusok ellen hatástalanok, így nátha esetén – ha nem áll fenn bakteriális felülfertőzés miatt szövődmény – felesleges szedni.

A megfázáson tüneti kezeléssel tudunk segíteni:

Megelőzés céljából is hasznos az immunrendszer támogatása C- és D-vitamin-, valamint cinktartalmú étrend-kiegészítők szedésével.

Arcüreggyulladás esetén fontos, hogy a beteg melegben tartózkodjon, tehetünk az arcra meleg pakolást, esetleg infralámpát is használhatunk. (Ha a náthához fülpanaszok is társulnak, fülgyertyás kezelést is alkalmazhatunk.) A száraz levegő irritálja a gyulladt orrnyálkahártyát, ezért használjunk párásítót, tengervizes orrspray-t, inhaláljunk,. Ha nincs láz, használjuk ki a meleg gyógyító hatását, melegítsük testünket hosszú, forró fürdővel vagy szaunában, ahol ráadásul a forróságban elpusztulnak a kórokozók is.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A nátha általában 7-10 napig tart. Van, akinél pár nap, másoknál akár 2 hétig is eltarthat a teljes gyógyulás. Mindezt az életmód – például az alvásidő, a pihenés mennyisége és a dohányzás – is jelentősen befolyásolja. Néhány tünet még hetekig megmaradhat, ilyen például a nátha lefolyását kísérő elhúzódó, makacs, száraz köhögés.

Meddig fertőz?

A vírusfertőzést követően a tünetek nem jelennek meg azonnal, gyakran csak 1-3 nappal később. A személy azonban már ez idő alatt is továbbadhatja a fertőzést egészen a betegség első 4-5 napjáig. A cseppfertőzés – köhögés, tüsszentés és orrfújás esetén – használati tárgyakkal is átadható! A náthát okozó vírusok ugyanis – a szervezeten kívül – akár néhány órán keresztül is életképesek maradnak, tehát akár az ajtókilincs, a távirányító vagy az evőeszközök is fertőzés forrásai lehetnek.

Hogyan ne fertőződjünk meg?

● Aludjon sokat, egyen jókat és mozogjon! Aki napi 7 óránál kevesebbet alszik, könnyebben megbetegszik. Sporttal ellenálló képességünk növelése mellett az immunrendszer működését gyengítő stresszt is levezethetjük.

Tényleg használjon zsebkendőt! Ne feledje: egy tüsszentés alkalmával közel 40 ezer apró nyálcsepp kerül a levegőbe, s az influenzát okozó vírusok ezekhez tapadva még órákig lebegnek a levegőben, sőt nagyobb távolságra is eljuthatnak.

Fordítson elég időt a kézmosásra és viseljen maszkot, mely az orrot és a szájat is befedi!

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter szakorvos
Fül-Orr-Gégeközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!