Keresés
Close this search box.

Máris itt a tavaszi fáradtság?

//

Sokan tapasztalják, hogy a szabadba hívogató tél végi, kora tavaszi napsütés ellenére nincs bennük lendület, gyengének, fáradtnak érzik magukat. Vajon a sápadtság mellett ez is a mögöttünk álló hosszú tél számlájára írható?

Máris itt a tavaszi fáradtság?

Napjainkban a túlfeszített munka, folyamatos stressz és rohanás közepette annyira gyakori jelenség a kimerültség, a fáradékonyság, gyengeség, napközbeni álmosság, fejfájás, szédülés és immungyengeség, hogy szinte fel sem tűnik senkinek.

Sajnos szintén egészen hétköznapi, és számtalan okkal magyarázható a sápadtság és a karikás szem is.

Talán egyeseket már elgondolkodtat a kisebb megterheléskor is jelentkező heves szívdobogás, esetleg a szájzug berepedezése, s ha még orvoshoz is fordul, hamar kiderülhet, hogy ennek hátterében nem az állandó kialvatlanság, hanem vashiány áll.

A vashiány igen gyakran előforduló állapot, mely fenti tünetek mellett kellemetlen közérzetet is okoz, de megfelelő terápiával megszüntethető. Vasat elsősorban az étrendükkel tudunk bevinni, étrend-kiegészítőkre és gyógyszerekre csak akkor van szükség, ha a vasraktárak a táplálékkal nem tudnak feltöltődni.

Ilyen helyzet előfordulhat például terhességben, vérveszteség esetén vagy emésztőrendszeri gyulladásos betegségben is, amikor a vas felszívódása zavart szenved. Vérszegénység alakul ki akkor is, ha krónikus gyulladásos betegség áll fenn, esetleg rosszindulatú daganatos elváltozás van a szervezetben, ezért nagyon fontos kideríteni a vashiány okát, és minél előbb kezelni azt.

A vaspótlás módja az alapbetegségtől és a vashiány mértékétől függ. A pótlás során ügyelni kell erre, hiszen vannak olyan vitaminok és nyomelemek, melyek segítik, vagy éppen gátolják a vas felszívódását.

A vas felszívódását gátolja: magnézium, savcsökkentők, antibiotikumok, hormonkészítmények (pl. pajzsmirigybetegségben alkalmazott szerek, melyek hatása a vassal együtt szedve gátlódik), teljes kiőrlésű, magas rost tartalmú gabonák, kávé, tea, tej, tejtermékek, spenót.

A vas felszívódását segíti például a C-vitamin és a béta-karotin, gondoskodjunk tehát ezek napi beviteléről is.

Dr. Szélessy Zsuzsanna
belgyógyász, hematológus főorvos
tromboziskozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!