Keresés
Close this search box.

Miért izzadok ennyire?

//

Az izzadást a szimpatikus idegrendszer szabályozza, amely a szervezet belső környezetének, hőmérsékletének viszonylatos állandóságát biztosítja ez által. A kellemetlen, túlzott verejtékezésnek azonban stressz, félelem és számos betegség is állhat a hátterében.

Miért izzadok ennyire?

A test jellegzetes illata az emlősöknél nagyon fontos szerepet játszik a szexuális magatartás szabályozásában, a saját terület kijelölésében és az állati közösségen belüli hierarchia meghatározásában.

Az ember azonban inkább szabadulni szeretne a testszagtól és a ruhát szennyező, károsító verejtéktől. A jól ápoltsághoz manapság már hozzátartozik a különféle dezodorok és izzadást gátló, nyomait eltüntető szerek és eszközök használata.

A bőrben kétféle verejtékmirigy található.

Az apokrin mirigyek a hónaljban, az emlőben és a nemi szervek környékén vannak. A szőrtüszőbe nyílnak, méretük és aktivitásuk a serdülőkorban, hormonális hatásra nő meg, majd időskorban ismét csökken. Váladékuk tejszerű csepp a szőrtüsző nyílásában.

Az ekkrin verejtékmirigyek az irha alsó rétegében lévő gomolyagszerű csöves mirigyek, melyek szabadon nyílnak a bőr felszínén. Testünkön mintegy 2 millió ekkrin verejtékmirigy található. Számuk testtájanként változó, a tenyéren és a talpon van a legtöbb. Működésüket az idegrendszer szabályozza, a hormonális rendszer nincs rájuk közvetlen befolyással. Az ekkrin verejték szagtalan, átlátszó, sós ízű folyadék, amelynek 99%-a víz.

A normális környezeti hőmérsékleten, nyugalmi állapotban észlelt fokozott verejtékezést hiperhidrózisnak nevezzük, mely észlelhető:

Hazánkban a népesség legalább 1%-a szenved kóros izzadásban. 50% a hónalj, 40% a tenyér-talp, 10% az arc izzadásáról panaszkodik. (Az USA-ban egy 2004-es felmérés szerint a lakosság 2,8%-ának okoz az erős izzadás jelentős, az élet minőségét rontó panaszokat.)

A kóros izzadás belsőleg nyugtatókkal, verejték-elválasztást csökkentő gyógyszerekkel, illetve betegség esetén – oki terápiaként – az adott probléma kezelésével, külsőleg pedig számos módszerrel mérsékelhető. Ezekről részletesen következő cikkünkben adunk tájékoztatást.

Dr. Körmendy Miklós
bőrgyógyász, kozmetológus főorvos
www.duoderm.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!