Keresés
Close this search box.

Sport – a hatékony fogyókúra támogatója

//

A túlsúlyos, elhízott emberek életmódváltása mindenképp nagy döntés, amihez nagy lelkierő és – jó esetben – komoly felkészülés szükséges. Ne úgy gondoljunk a sportra, mint kényszerű időtöltésre, melynek eredményeként majd kisebb nadrágba férünk bele! A fogyással ugyanis csökkenthetjük komoly betegségek rizikóját, ráadásul önértékelésünk is javul.

Miért sportoljunk?

Sport – a hatékony fogyókúra támogatója

Akár a túlsúly megszüntetése vagy a fittség megőrzése, akár betegségmegelőzés, akár egyes problémák kezelése (pl. inzulinrezisztencia, cukorbetegség) miatt szánja rá magát az edzésre, túlsúly esetén nagyobb odafigyelésre van szükség. Mégis megéri a fáradtságot, mert a rendszeres mozgással nő a sejtek inzulinérzékenysége, csökken a vércukorszint, erősödik a szív és az immunrendszer is.

Fő a fokozatosság! Kezdetben olyan gyakorlatokat végezzen, melyek nem terhelik túl az ízületeket, megfelelő erre a bicikli vagy az ellipszis, mert nem túl ízületkímélő a futópadon kezdeni az edzést.

Hosszan melegítsen be! Szánjon rá minimum 5-10 percet: mindig végezzen egy rövidebb statikus nyújtást a nagyobb izomcsoportokban, majd pedig egy rövid keringésfokozást, például a biciklin.

Az izomépítést se hanyagolja el! A túlsúlyosak gyakran kerülik a súlyzós izomépítő gyakorlatokat, pedig minél több az izom, annál több kalóriát lehet elégetni. Kezdje a könnyebb súlyokkal!

Ne válassza a könnyebb utat! Ne kényelmesedjen el, erőléte és állóképessége növeléséhez mozgólépcső és lift helyett válassza a lépcsőt, vagy szálljon le kicsit előbb a buszról és gyalogoljon!

Tanácsok az edzőtől: eleinte végezzük a gyakorlatokat könnyített testhelyzetben (pl. fekvőtámasznál térdünkkel is támaszkodjunk a talajra), a különböző fitness gépeket pedig testalkattól függetlenül használni tudjuk.

Kitartó, sikeres edzést kívánok!

Pancsó Gergely
személyi edző
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!