Keresés
Close this search box.

Sport – az immunerősítés és stresszoldás eszköze

//

A multivitaminok és étrend-kiegészítők mellett szervezetünk ellenállóbbá tételének egyszerű, természetes módszere a testmozgás. Ha sikerül rátalálnunk a számunkra ideális sportra, annak nemcsak testi, de lelki hatásait is élvezhetjük.

Miért sportoljunk?

Sport – az immunerősítés és stresszoldás eszköze

A jól működő immunrendszer képes felismerni a kívülről érkező fertőzéseket és saját beteg sejtjeit is. Egyaránt harcol a baktériumok és vírusok, valamint a tumoros sejtek ellen. Számos, különböző funkciójú sejtje segítségével irányítja a gyulladásos és védekező funkciókat is. Ezt a finom és bonyolult rendszert erősíti többek között a rendszeres testmozgás is.

Több vizsgálat is bizonyította, hogy a mozgás még a tumorok kialakulásának valószínűségét is csökkenti. Kutatási adatok szerint: 65 ezer, rendszeresen sportoló amerikai nőnél jóval ritkábban fordult elő a változókor után mellrák, mint a nem mozgóknál. Bebizonyosodott, hogy a sport csökkenti a vastagbélrák valószínűségét is.

Ugyanígy bizonyított tény, hogy az inaktív embereknek kétszer akkora esélyük van szívbetegségekre, mint az aktívan sportolóknak. A mozgás növeli a szervezet antioxidáns aktivitását, megelőzheti a stroke-ot, csökkentheti a magas vérnyomást és koleszterinszintet, jelentősen javítja az inzulin hatékonyságát, így a cukorbetegség kialakulására is 30%-kal kisebb esélyük van a közepes vagy nagy intenzitású mozgást végzőknek.

Közepes intenzitású mozgásnak azt tekintjük, amitől kimelegszünk, szaporán vesszük a levegőt és az anyagcsere 3-6 szorosára nő. Ez egy kevésbé fitt embernél egy tempós séta. Már heti 150 perc mérsékelt intenzitással végzett vagy legalább 3-4×20 perc lendületes mozgás bizonyítottan jó hatással van az immunrendszer állapotára.

Nem becsülhetjük le ugyanakkor a testmozgás feszültséget levezető, stresszoldó, nyugtató, depressziót csökkentő hatását sem. Mozgás közben ugyanis endorfinok, „boldogsághormonok” szabadulnak fel, melyektől érezhetően csökken a stressz szintje és javul általános közérzetünk, hangulatunk.

Dr. Telegdy Margit
belgyógyász, homeopata szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!