Keresés
Close this search box.

A tudást terjesszük, ne a vírust!

//

Az új koronavírus tüneteit – laikusként – valóban nehéz megkülönböztetni például az influenzáétól. Az amerikai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ azonban az általuk kiadott tünetlistán jól elhatárolható különbségeket jelölt meg a különféle vírusfertőzések jellemzői között és abban, hogy milyen gyorsan fejlődnek ki.

A tudást terjesszük, ne a vírust!

Az alábbi információ nem helyettesíti az orvosi diagnózist és az elvégzendő koronavírustesztet, de segíthet annak megítélésében, mivel is állunk szemben. Ha kérdései vannak, aggódik, forduljon orvoshoz, ne hagyja, hogy elmérgesedjen a helyzet!

Ne feledje: a vírusok a lappangás ideje alatt, a tünetek megjelenése előtt is fertőznek!

A közönséges náthát több mint 200 különféle vírus okozhatja, beleértve a koronavírus- és a rhinovírus törzseket is. Akár évi több alkalommal is megfertőződhetünk, de ez ritkán gyöngíti le úgy a szervezetet, mint az influenza. Az influenzavírusok különféle törzsei – legalább 29 féle alfaj létezik – minden évben sokkal több halálos áldozatot szednek, mint a legtöbb más vírus. Az Egyesült Államok lakosságának például kb. 8%-át teríti le évről évre az influenza valamelyik kórokozója, közülük évente átlagosan 12–61 ezer ember hal meg emiatt. Az új koronavírus tünetei a szakemberek szerint gyakran nehezen megkülönböztethetők az influenzától, igen széles skálán mozognak az enyhe, sőt alig észrevehető tünetektől kezdve súlyos, halálos végkimenetelig terjedően.

Levegőn keresztül, cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, kemény felületekről, fertőzött személyekkel történő kontaktus útján. Tanulmányok szerint emberi ürülék útján is fertőzhet. A kutatók megvizsgáltak 138 előrehaladott állapotban, tüdőgyulladással kórházba került COVID-19 vírussal fertőzött beteget, és értékes adatokhoz jutottak a betegek esetében az egyes tünetek előfordulási gyakoriságát illetően, mely a következő volt:

Ezek azonban a súlyos tünetekkel küzdő betegekre voltak jellemzőek, akik gyakran más betegség miatt is kezelés alatt álltak. Így a fenti adatok nem mutatják, miként jelentkezik a betegség az egyébként egészséges szervezetű embereknél.

Forrás: CDC, Merck Manual, University of Michigan
Megjegyzés: a ritkán előforduló tünetek bizonyos esetekben bármelyik betegségnél megjelenhetnek.

Érdemes tudnunk, hogy a vírusok évmilliókon keresztül úgy fejlődtek ki, hogy képesek túlélni a vírusgazda testén kívül és egy másik lényt megfertőzni, egyszerűen a levegőben lebegve, egy köhögésből vagy tüsszentésből eredő cseppben. Akár már a beszéd is elszabadíthat vírust tartalmazó cseppecskéket, melyek új gazdát keresnek.

A vírusok azáltal is terjedhetnek, hogy egy fertőzött ember megérinti az arcát, majd kezet fog valakivel, megfog egy kilincset, majd ételt készít.

A nátha és az influenzavírus 15-20 percig életképes a bőrön és több órán keresztül a kemény felületeken. A COVID-19 vírus viszont napokon keresztül életképes!

Erre tekintettel tartsa be az alapvető higiéniás szabályoknál most – indokoltan – sokkal szigorúbb egészségvédelmi intézkedéseket!

Sikeres védekezést kívánok! Ha mégis a fent felsorolt komoly tünetek bármelyikét tapasztalná, vagy koronavírusra gyanakodna, hívja azonnal körzeti orvosát a további vizsgálatok és a kezelés érdekében!

Forrás: Robert Roy Britt: How to Tell If You Have the Flu, Coronavirus, or Something Else – ford. Váradi Judit, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!