Keresés
Close this search box.

Ezért befolyásolja a túlsúly a gyermekáldást

//

Egyre több nő – és férfi – küzd manapság meddőséggel, melynek hátterében számtalan tényező állhat. Vitathatatlan, hogy a túlsúllyal rendelkezők jóval nehezebben esnek teherbe, mint a normál BMI-vel rendelkező társaik. Vajon mi lehet ennek az oka?

Ezért befolyásolja a túlsúly a gyermekáldást

Amennyiben valaki egészségtelen életet él, az bizony a testsúlyán is meglátszik, ráadásul a magasabb BMI gyakran hormonzavarra hívja fel a figyelmet. Ugyanez fordítva is igaz: a túlsúly könnyen provokálhat hormonzavart.

A megfelelően tudatos életmód, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás ugyanakkor jelentősen megkönnyíti a teherbeesést, hiszen így a test már eleve fel van készülve a megtermékenyített petesejt befogadására és az embrió táplálására.

A túlsúly már önmagában is rontja az esélyeket, hiszen igencsak megzavarja a hormonrendszer működését. Ha az illető megszabadul a felesleges zsírrétegnek akár csak egy kisebb részétől is, máris javul a termékenység.

Az is igaz, hogy ha már fennáll valamilyen hormonzavar, például policisztás ovárium szindróma (PCOS) vagy pajzsmirigy alulműködés, akkor már nem elég csupán a súlyfelesleg leadása, a betegséget is kezelni kell, hogy teherbe tudjon esni a nő és zavartalan legyen a várandóssága.

Miért nehezíti a súlyfelesleg a teherbeesést?

Egyrészt azért, mert a probléma gyakran PCOS-sel, inzulin rezisztenciával, pajzsmirigyzavarokkal és egyéb olyan hormonális betegségekkel járhat, melyek olyannyira felborítják a női hormonháztartást, hogy akár meddőséget is okozhatnak.

Másrészt maga a zsírszövet nagyban hozzájárul az ösztrogén termeléséhez, ezért minél több valakin a zsírréteg, annál nagyobb eséllyel fog ösztrogén -dominanciában szenvedni, ami jelentősen csökkenti a teherbeesés valószínűségét.

Ráadásul a tüszőfolyadék is lényegesen magasabb zsírtartalmúvá válik, ami szintén rossz hatással van a megtermékenyülésre, mivel sérül a petesejt anyagcseréje.

A túlsúly okoz hormonzavart, vagy a hormonzavar okoz túlsúlyt?

Mindkettő igaz. Hiszen köztudottan vannak olyan állapotok (például a PCOS), melyek túlsúlyt eredményeznek, de a zavar kialakulásában nagy szerepe van a nem megfelelő életmódnak, így a súlyfeleslegnek is. Hogy mi volt előbb – a tyúk vagy a tojás –, nehéz megválaszolni, ám az biztos, hogy normál testtömeggel és egészséges életmóddal kisebb az esélye annak, hogy hormonzavar alakuljon ki.

A PCOS gyakran magas inzulinszinttel is együtt jár, ami magasabb tesztoszteronszintet eredményezhet. Ez pedig sajnos igencsak kedvez a zsírpárnák kialakulásának, főleg a has körül, ráadásul az ún. zsigeri zsírok megjelenésében is komoly szerepe van.

Mindez megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség fellépésének kockázatát, ráadásul a szervek körüli zsírok a szív- és érrendszeri betegségek esélyét is jelentősen fokozzák.

Az inzulinrezisztencia kórképének igazolására terheléses vércukor és inzulinszint mérésre van szükség. Az állapot speciális, személyre szabott diétával, rendszeres testmozgással és gyógyszeres terápiával orvosolható.

Mit tehetünk a gyermekáldás érdekében?

Annak érdekében, hogy a terhességi teszt mihamarabb pozitívat mutasson, ahhoz az kell, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg az embrió befogadásához. Ehhez az életmódváltáson kívül akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, attól függően, vajon a túlsúlyhoz kapcsolódik-e valamilyen hormonzavar.

Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!