Keresés
Close this search box.

Ízek, melyekkel mindenkit kenyérre kenhetünk…

//

Milyen igazságtalan a sors a háziasszonyokkal szemben, akik hosszú órákat töltenek nap mint nap – vagy szerencsésebb esetben csak hétvégén – a tűzhely mellett, s ennek jutalmát, a jóízűen falatozó család látványát, csak pár percig élvezhetik, olyan gyorsan eltűnik minden a tányérokból. Nem csoda, ha kikopnak a menüből az időigényesebb fogások és a változatosság. Szerencsére néhány trükkel pár perc alatt új ízeket csempészhetünk az életünkbe, ételeinkbe az unalomig ismételt, klasszikus fogások helyett.

Ízek, melyekkel mindenkit kenyérre kenhetünk…

A természet kincseskamrája szinte kimeríthetetlen, amikor számba vesszük az „ehetőségeket”: gyökerek, gumók, szárak, levelek, virágok, termések, magok – sok-sok minden, ami tápláló és egészséges szervezetünk számára.

Közülük a kicsiny magok valódi tápanyagraktárok, hiszen – optimális körülmények között – egy új élet szökken szárba belőlük, melyet kezdetben, amíg a növény gyökeret nem ver, táplálniuk is kell.

Kevésbé optimális esetben a magok présgépben végzik, ahol hidegen kisajtolják belőlük az olajat, majd annak ülepítésével egy szemcsés-olajos, telítetlen zsírsavakban, vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdag olajiszapot állítanak elő, mely sokoldalúan hasznosítható mind az élelmiszer-, mind a kozmetikai iparban. A gyártási folyamatra utaló névnél sokkal szebb hangzású a magkrém kifejezés, mely így már minden bizonnyal ismerősen cseng az ínyencek, illetve a vegán vagy gluténmentes étrendet követők számára. Az egy komponensű magkrémek javára nemcsak a természetes íz és a magas tápanyagtartalom írható, hanem az adalékanyag- és cukormentesség is.

Mi mindenre használhatók a magkrémek? Például arra, hogy a segítségükkel egy kis változatosságot vigyünk étrendünkbe, hiszen a körözöttön túl is van élet, nem is akármilyen!

A csonthéjas magvakat rendszerint édességekkel párosítják, és ezzel a jó szokással a magkrémek esetében sem kell szakítani, de a felhasználási lehetőségek – mint látni fogjuk – ennél azért jóval szélesebbek. A csonthéjas magvak hidegsajtolásával nyert magkrémeket tölthetjük süteményekbe, palacsintába, kenhetjük gofrira, keverhetjük smoothie-ba, ízlés szerint édesítve.

A bolti mogyorókrém helyett is kínálhatunk finom, házi készítésű alternatívát a gyerekeknek. A reggeli müzlit és kedvenc gabonakásánkat is feldobhatjuk egy-egy kanál magkrémmel, de a sós ételek ízét is gazdagíthatjuk e tápanyagdús összetevővel.

Gyakorlatilag nincs olyan fogás, amelybe ne csempészhetnénk egy kis magkrémet: bármilyen hihetetlen, a krémlevesek többségéhez, rengeteg szószhoz, tésztaételhez és salátához is passzol ez a „csonthéjas” ízvilág.

Szintén ízletes magkrém nyerhető számos olajos magból, melyek fogyasztásával fontos vitaminokhoz (például A-, B-, C-, D-, E-vitamin), esszenciális zsírsavakhoz (például palmitin-, sztearin-, α-linolén- és olajsav), ásványi anyagokhoz (például kalcium, magnézium, foszfor, mangán, folsav, szelén, cink, réz), rostokhoz és fehérjékhez juttathatjuk a szervezetünket.

Csak ízlés kérdése, hogy mikor és mit kenünk mindennapi kenyerünkre vagy épp pirítósunkra, és milyen felvágottakkal, zöldségekkel körítjük. A magkrémek felhasználásával mennyei szendvicskrémeket, mártogatósokat készíthetünk, gazdagíthatjuk leveseink ízét, megbolondíthatjuk tészta- és húsételeinket, sőt sós péksütikbe is csempészhetjük őket – saját magunk, családunk és vendégeink örömére.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!