Keresés
Close this search box.

Panaszok a várandósság idején: visszerek

//

Sok esetben az alsó végtagi visszeres tágulatok a terhesség során alakulnak ki. Jó hír, hogy ezek egy része szülést követően elmúlik.

Panaszok a várandósság idején

Visszerek

A nők 25%-át, egyes felmérések szerint 50%-át, míg a férfiak 10%-át érinti a visszeresség problémája. A visszerek sokszor tünetmentesek, mindössze esztétikailag zavaróak. Ha panaszokat okoznak, akkor azok a fájdalom, feszülés, nehézláb-érzés. A tünetek estére fokozódnak, különösen egész napos állást, ülést követően. A kanyargós visszerekben a vér áramlása lassul, könnyen betrombotizál. Ilyenkor gyulladás alakul ki, a bőr vörössé, meleggé válik, kisebesedhet.

A nők egy részénél a visszértágulatok a terhesség során alakulnak ki, vagy rosszabbodnak. Ennek háttere, hogy a magzat növekedésével nyomás alá kerül a hasi nagy véna, ezzel emelkedik a nyomás a láb vénáiban, feszítve azok falát. A helyzetet súlyosbítja, hogy a terhességben a magasabb progeszteronszint hatására fellazulnak a kötőszövetek, ezzel gyengül a vénák falának tartása. Nagyobb a visszértágulat kialakulásának esélye, ha a szülők, nagyszülők is visszérbetegek. A genetika mellett hajlamosító tényező az elhízás, túlsúly, ikerterhesség, tartós állással, üléssel járó munka.

Megelőzés

A tanácsok betartása a közelgő meleg időben különösen fontos, mert a meleg még tovább rontja a vénás keringést, előhozza a visszereket.

Jelentős panaszokat okozó, szülést követően is fennmaradó visszerek esetében szakorvosi kezelés válhat szükségessé.

Dr. Sepa György
sebész, érsebész szakorvos
Trombózisközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!