Keresés
Close this search box.

Tavaszi megújulás: Tisztítókúra természetesen

//

A szervezet megtisztítására és regenerálására szokásos módon az újraéledést, az újjászületést is szimbolizáló tavasz a legalkalmasabb. Minél kevesebb szennyező anyag és felesleges anyagcseretermék található sejtjeinkben, annál jobban működik a tavaszi vitaminhiány miatt amúgy is legyengült, veszélyes vírusok által ostromolt immunrendszerünk.

Tavaszi megújulás
Tisztítókúra természetesen

Salakanyagok a szervezetben?

Honnan is kerülnek salak- és méreganyagok szervezetünkbe? Az élelmiszerekkel, a minden nap használatos számos kozmetikummal, tisztítószerrel és sajnos a beszívott levegővel is. Ilyen úton ugyan kis adagokban, de rendszeresen felbecsülhetetlen számú és fajtájú környezetszennyező vegyület (íz-, szín- és állagjavítók, nehézfémek, tartósítószerek, permetszerek…) kerül szöveteinkbe. Ezek nemcsak direkt blokkolják és károsítják a sejtek működését, hanem távoli, meglehetősen komplikált és kiszámíthatatlan hatást is előidézhetnek.

Nem véletlenül szaporodik gomba módra az allergia, a különféle nehezen kezelhető autoimmun és bőrgyógyászati megbetegedések, sőt talán még a rosszindulatú daganatok kialakulásában is szerepet játszanak ezek a toxikus vegyületek. Ezek „kitakarítását” segíti a tisztítókúra.

Ráadásul a helytelen táplálkozás és életmód következtében már az anyagcserefolyamatok és a kiválasztás sem működnek tökéletesen. Emiatt több hibás és felesleges anyagcseretermék, „salakanyag” raktározódik el a sejtekben és a sejtközötti állományban, ezek tovább rontják az immunrendszer és az anyagcserefolyamatok aktivitását, a sejtek működését és regenerációját.

Sok kemikália – például az amalgámtömésekből kioldódó higany a központi idegrendszer, illetve az idegsejtek és rostok funkcióját is károsítja, ennek tünetei például rendszeres fejfájásban, koncentrációs- és alvászavarban nyilvánulnak meg. A zsírszövetekben oldódó és elraktározódó nehézfémekről és vegyi anyagokról sokáig a hagyományos orvoslás is úgy vélte, hogy csak rendkívül nehezen bonthatók le és távolíthatók el szervezetünkből. Szerencsére ma már több módszer áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk megszabadulni tőlük, ráadásul ezek közül többhöz orvosi beavatkozásra sincs szükség. Természetesen az alábbi módszerek súlyos mérgezéses állapotok önálló, szakellátás nélküli kezelésére nem alkalmasak. Már meglévő betegségek esetén pedig okvetlenül javasoljuk, hogy használatuk vagy alkalmazásuk előtt kérje a módszerben jártas szakember segítségét, tanácsát.

Hogyan szabadulhatunk meg tőlük?

A legegyszerűbb és mindenki által könnyen elvégezhető tisztítókúra és regeneráló módszer a rendszeres, például heti egy lé-, zöldség- és gyümölcsnap. Ilyenkor legalább napi 3 liter folyadékot: gyógynövényteákat, ásványvizet, frissen préselt és higított zöldség- és gyümölcsleveket, illetve 1-1,5 kg zöldséget vagy gyümölcsöt javasolt elfogyasztani! Célszerű a regeneráló napokat a hétvégét követő napokban, közvetlenül ünnepnapok vagy kisebb „kihágások” után beiktatni, hogy rögtön ellensúlyozzuk azok negatív hatását.

Végezhetünk rövidebb böjtkúrát testsúlyunktól függően évente egy-két alkalommal is. Már meglévő panaszok vagy betegség esetén azonban kizárólag orvosi ellenőrzés mellett böjtölhet!

A gyógynövényteák közül a következők fogyasztását ajánljuk esetleg kúraszerűen is: csalán, zsurló, zsálya, gyermekláncfű, katáng, kutyabengekéreg. Készíthetünk belőlük tetszőleges kombinációban keveréket is, ezt azonban napi 3-4 csészével, legfeljebb 4 hétig alkalmazzuk.

További lehetőségek a méregtelenítésre

● Szelén és cink megakadályozzák a nehézfémek lerakódását és csökkentik a szabad gyökök roncsoló hatását. Tipp: egy maréknyi napraforgómag fedezi a napi szükségletet.

● A-, C- és E-vitamin – csökkentik a toxinok aktivitását. Tipp: napi 2 narancs, 2 sárgarépa és/vagy komplex vitaminok kúraszerűen javasoltak.

● Magnézium megköti és segíti a nehézfémek kiválasztását a szervezetből. Tipp: fogyasszon minden nap magnéziumban gazdag csírákat!

● Kalcium segíti a toxikus vegyületek kiürülését. Tipp: napi 1 maréknyi diót vagy mogyorót, időnként szezámmagot fogyasszon!

● Olívaolaj megtisztítja a nyálkahártyákat a bekerülő toxikus anyagok egy részétől. Tipp: minden reggel öblögesse át alaposan a száját olívaolajjal!

● Paraffinolaj – veszélytelen mesterséges olaj, mely segít „kimosni” a béltraktusban található salakanyagokat. Tipp: kúraszerűen 3×1 teáskanálnyi olajat használjon (max. 1 hétig) orvosával egyeztetve!

● Boróka – vízhajtó, segít kiüríteni a vízoldékony toxinokat. Tipp: tartson 3-4 hetes borókabogyó-kivonat kúrát!

● Gingko, szűztea, zöldalga – az agyban és más szövetekben is segítenek a nehézfémek és más toxikus vegyületek feloldásában és kiürítésben. Tipp: 2-3 hónapos kúrát tartsunk a belőlük készült kivonatokkal!

● Articsóka a máj méregtelenítését segítő anyagokat tartalmaz. Tipp: ebéd után egy evőkanálnyi articsókakivonatot igyunk meg 4-6 hétig!

● Alma, lenmag – a bennük található növényi rostok, a pektin és a cellulóz sok toxikus anyagot megkötnek és kivisznek. Tipp: napi 2 alma és 3-4 teáskanál lenmag csökkenti a szervezetben a méreganyagok felhalmozódását.

● Ásványvíz – a legjobb transzportanyag, mely segíthet a káros anyagok kimosásában. Tipp: 2-3 liternyit igyon meg egy-egy méregtelenítő napon, egyébként pedig legalább napi 1-1,5 litert!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák kezelése
Tel: 06 (20) 588-2810, www.balaicza.hu, dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!