Keresés
Close this search box.

Vigyázz magadra tudatosan!

//

Évtizedek teltek el a higiénia, az otthoni tisztálkodás, testápolás rutinszerű hétköznapjaiban. A megszokott rutin ezekben a hetekben pillanatok alatt szertefoszlott. A vírus okozta válsághelyzet új rutint szül, ami hatással van életünk számtalan területére, és mindennapi higiéniánk forradalmi átalakulásával jár. Egyik napról a másikra máshogy viszonyulunk a testünkhöz, egymáshoz, az egészségünkhöz, miközben új értelmet nyert a tisztálkodás fogalma.

Vigyázz magadra tudatosan!

Bőrünk immunrendszere

A bőr immunvédelmünk első vonalaként óvja egészségünket. Velünk született immunitásunkban bőrünk mellett a tápcsatorna, a légutak, húgyutak nyálkahártyája is fontos védelmi vonalként óv bennünket a kórokozók ellen. A mindennapi higiénia és testápolási rutinnal további védelmet biztosíthatunk bőrünk számára, ehhez azonban meg kell ismernünk, hogyan gondolkodik a bőrünk!

Tudatos testápolás a vírussal terhes időkben

Bőrünk külső segítség nélkül is kellő védelmet nyújt számunkra, ha megfelelő feltételeket biztosítunk működéséhez. A vészhelyzeti fokozott fürdőzések, mind gyakoribb kézmosások, a számtalan fertőtlenítőszer használata nem erősíti, hanem gyengíti a természetes savköpenyt. Bölcs dolog bőrünk, intim területeink természetes immunitását támogatni, ez azonban nem jelent egyet a túlzásba vitt tisztálkodással.

● Ami segíti a bőrt: tisztálkodás után a természetes pH-savköpeny helyreállítása.

● Ami károsítja a bőrt: a túl gyakori fürdőzések, kézmosások, a fertőtlenítőszerek túlzásba vitt használata.

Lyukak a savköpenyen

Az erőteljes tisztítószerek a bőr természetesen savas kémhatását lúgos irányba tolják. Bőrünk kiszárad, védekezőereje csökken a bakteriális, gombás fertőzésekkel szemben is. Különösen az intim területek vannak nagy igénybevételnek kitéve, mivel lyukak keletkeznek a savköpenyen. Ezeken a lúgossá vált területeken a kórokozó baktériumok elszaporodnak, könnyebben jönnek létre gyulladásos folyamatok. A bőr immunitása károsodik.

Szőrtelenül kényes téma

A bőr természetes védekezését a testünkön lévő pihék, szőrök is támogatják. Intim kultúránk azonban egyre hevesebben tiltakozik a szőr látványa ellen. Mindez ma nemcsak a hölgyeket, de az urakat is érintő jelenség. A szőrtelenítés során alkalmazott kémiai vagy fizikai módszerek egyaránt megsértik a bőr harmóniáját, apró sérüléseket okoznak, csökkentik védekezőképességét, megbontják kényes egyensúlyát.

● Kémiai szőrtelenítés során a bőr természetes védőburka megnyílik, a savköpenyen lyukak keletkeznek. A lúgossá vált területek utat nyitnak a baktériumok szaporodásának, gyulladások, piros kiütések kialakulásának.

● Fizikai szőrtelenítés során apró, szemmel alig látható sérüléseket ejtünk a bőrön és megnyitjuk az utat a szőrtüszők felé a baktériumok számára. A bőrön természetesen is jelen lévő baktériumok a sérülések mentén szőrtüszőgyulladást okozhatnak.

● Pattanásos bőr és szőrtelenítés: a pattanásos, problémás bőr szőrtelenítése további fejfájást okozhat. A gyulladt, tisztátalan bőr sokszor hormonális ingadozások eredménye.

● Borotválkozás során a gyulladt területek további irritációnak vannak kitéve. A gyulladások mérséklése és a fertőtlenítés mellett a bőr hidratálásáról is gondoskodnunk kell.

Mit tehetünk bőrünk nyugalmáért?

Gondoskodjunk arról, hogy megőrizhesse kényes egyensúlyát, így képes lesz ellátni legfőbb feladatát, testünk, egészségünk védelmét. Olyan tisztító és ápoló kozmetikumokat válasszunk, melyek védik érzékeny, természetes savköpenyét.

Szőrtelenítés, gyakori fürdőzések után támogató, nyugtató, fertőtlenítő ápolással gondoskodjunk arról, hogy pH-egyensúlyát mihamarabb visszanyerhesse.

Így a sérült hámréteg gyorsabban regenerálódhat, miközben elkerülhetjük a gyulladások és fertőzések ördögi körét!

Dr. Kiss Rita
orvos-mikrobiológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!