Keresés
Close this search box.

5 nyári tipp a kozmetikustól

//

Nyáron is sokat tehetünk a bőrünk szépségéért, frissességéért. Íme, néhány egyszerű tipp, hogy a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehessünk!

1. Védd magad! – A túl sok és fényvédelem nélküli napozás közismerten hozzájárul a ráncok és a barna foltok kialakulásához, erősödéséhez, ráadásul szárítja a bőrt és a hajat is. Ha nem szeretnénk idősebbnek tűnni a korunknál, használjunk megfelelő faktorszámú fényvédőt, UV-szűrős napszemüveget, az arc árnyékolására széles karimájú kalapot!

2. Hidratálj! Az extrém hőség dehidratálja, kiszárítja a bőrt. A megfelelő hidratálás (nem zsíros, víz- vagy gélalapú, vitaminos készítményekkel) szinte „védővonalat” húz a baktériumok, a napégés és a szennyeződések előtt. Keressük a „non-comedogenic” feliratot a termékeken – ezek nem tömítik el a pórusokat, nem képeznek mitesszereket. Az izzadás és az eltömített pórusok együttesen ugyanis kifejezetten nagy rombolást vihetnek véghez a bőrben.

3. Radírozz! Távolítsuk el rendszeresen az elhalt bőrsejteket, de ne végezzünk radírozást minden nap, mert a gyakori dörzsölés gyulladáshoz vezethet! Ne radírozzunk napozás, úszás, pancsolás előtt, erre az este a legalkalmasabb időszak!

4. Figyelj a szőrtelenítésre! Ne közvetlenül strandolás vagy nyaralás előtt szőrtelenítsünk, egyrészt az esetleges pirosság, gyulladás miatt, másrészt mert az irritált bőrbe könnyebben bejutnak a kórokozók.Gyantázásnál vegyük figyelembe, hogy a hónaljban és az intim területen a szőr növekedése kevésbé egyenletes, s ott a bőr érzékenyebb a fájdalomra. Tartós szőrtelenítéshez szakember segítségét is kérhetjük.

5. Az ételeddel is tápláld a bőröd! A szép bőr fontos alapfeltétele a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, fehér húsokra, halakra és magvakra épített kiegyensúlyozott táplálkozás. Együnk minél több nyers, friss, szezonális zöldfélét, gyümölcsöt! A bőr fontos tápanyagai: az A-, B-, C- és E-vitamin és a kalcium, a tartós barnasághoz pedig a béta-karotin, melyet sárgarépával könnyen bevihetünk.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!