Keresés
Close this search box.

A koronavírus miatt vannak stresszes szívpanaszai?

//

A jelenlegi helyzet még a viszonylag higgadt embereket is szorongással töltheti el, a napközbeni feszültségtől emelkedhet a vérnyomás, sokan panaszolják, hogy éjszaka is erős szívdobogásra ébrednek.

A koronavírus miatt vannak stresszes szívpanaszai?

Az éjszakai magas pulzusérték miatt az érintett erős szívdobogásra, nyomasztó érzésre ébredhet. Ennek a koronavírus okozta helyzetben legtöbbször a stressz, a szorongás az oka. Érdemes tisztázni magunkban a következő kérdéseket: a jelenlegi helyzet, a vírus, a betegség, a munka miatt erősebben szorongok-e, mint korábban? Esetleg megpróbálom elnyomni az aggodalmat?

Leggyakrabban egy élethelyzet miatt érzett szorongás indítja be a szimpatikus idegrendszeri fokozott működést. Ilyenkor a testben lejátszódó tipikus változások a következők: felgyorsul a légzés, emelkedik a vérnyomás és a pulzus. Ráadásul ez a tudatalatti szorongástól ugyanúgy bekövetkezik. Az esetek egy részében a szapora szívműködés a jelen vírushelyzettől független, valódi tachycardia vagy szívritmuszavar lehet. Sőt olyan betegségek is állhatnak a háttérben, mint egy lezajlott infarktus, cardiomyopathia vagy endokrin betegség.

Amennyiben az éjszakai magas pulzus mellett légszomj is jelentkezik, annak oka a szorongás mellett ténylegesen a koronavírus okozta nehézlégzés is lehet, de előidézheti vashiányos vérszegénység, szívelégtelenség, pitvarfibrilláció vagy alvási apnoé is.

Ha az éjszakai erős szívdobogásérzéshez kifejezett mellkasi fájdalom, szédülés is kapcsolódik, az akár szívinfarktusra is utalhat, ilyenkor mentőt kell hívni!

Amennyiben remegés, reszketés fordul elő, annak a stressz és szorongás mellett esetleg a túlfeszített munka során fogyasztott nagy mennyiségű kávé, túl sok koffein vagy cukorbetegség, pajzsmirigy túlműködés is lehet a kiváltója.

Rendszeresen visszatérő panasz esetén ne fogjunk mindent a jelenlegi vírushelyzetre és szorongásra, jelentkezzünk be kivizsgálásra! Néhány esetben szóba jöhet a távkonzultáció lehetősége is, amennyiben eszközös vizsgálat nem indokolt.

Dr. Vaskó Péter
kardiológus szakorvos
KardioKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!