Keresés
Close this search box.

Alkohol koronavírus ellen? Csak külsőleg véd!

//

A WHO összegyűjtötte az utóbbi hónapok során a koronavírussal kapcsolatban kialakult leggyakoribb tévhiteket. Az egyik tévedésnek már több száz halálos áldozata volt, pedig csak a „néphagyományt” követve igyekeztek védekezni a fertőzés ellen.

Alkohol koronavírus ellen?
Csak külsőleg véd!

Való igaz, hogy az alkohol képes a koronavírus örökítőanyagát körbevevő lipidburok, azaz zsírréteg feloldására, ami a vírus széteséséhez vezet. A vírus így inaktívvá válik, nem tud tovább fertőzni.

Ebből kiindulva sokan úgy gondolták, hogy az alkohol fertőtlenítő hatását belsőleg is érdemes kihasználni: a tömény alkoholok fogyasztása talán hatékony népi gyógymód lehet a vírusfertőzés ellen.

A koronavírus ahogy megtapad a nyálkahártyákon, a sejtek működését áthangolva, újabb vírusok előállítását kezdi meg. Hiába iszunk naponta akár több alkalommal is tömény alkoholt, az nem fogja tudni leoldani a nyálkahártyára tapadt vírusról a zsírréteget és „lemosni” sem tudjuk azt a nyálkahártyáról.

Az alkoholfogyasztás tehát nem fertőtlenít és nem véd meg a vírustól, de akkor mit tesz, ha a szervezetbe kerül?

Talán kevéssé ismert, hogy a krónikus alkoholfogyasztás rontja az immunrendszer működését, és ahogyan arra egy korábbi, az Alcohol Research c. folyóiratban közölt kutatás rávilágít, növeli a fogékonyságot a tüdőgyulladás kialakulására is.

A mértéktelen alkoholfogyasztás tehát egyfelől megnöveli azon krónikus betegségek kialakulásának esélyét, amik fokozott rizikót jelentenek a koronavírus fertőzés szempontjából. Másrészt pedig önmagában is veszélyt jelent azáltal, hogy növeli a tüdőgyulladás kockázatát. A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás tehát kifejezetten káros és további egészségügyi problémák kialakulásához vezethet.

Alkalmazzuk inkább az alkoholt, az alkohol tartalmú készítményeket külsőleg, környezetünk és gyakran használt tárgyaink fertőtlenítésére! Ahol nincs lehetőségünk kesztyűt húzni vagy szappannal alaposan kezet mosni, ott használjunk alkohol tartalmú kézfertőtlenítőt!

Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!