Keresés
Close this search box.

Ételallergia vagy autoimmun betegség?

//

Egyre növekszik a gluténmentesen étkezők száma, de a köztudatban még mindig nagy az információhiány, a tévedés és félreértés, hogy kinek és miért is kell diétáznia.

Ételallergia vagy autoimmun betegség?

Érdemes tisztáznunk, hogy alisztérzékenység (cöliákia, azaz autoimmun gluténérzékenység) néven ismert kórkép NEM ételallergia, hanem autoimmun betegség.

Melyik teszt mit vizsgál?

Az IgE alapú allergiatesztek a szervezetben az adott allergén ellen termelődő ellenanyag mértékét vizsgálják, tehát például az ételallergiák (tej, búza, tojás stb.) kimutatására szolgálnak. Ezek az allergiák az élet során megszűnhetnek, esetleg újak alakulhatnak ki, tehát nem biztos, hogy évtizedeik tartó diétát tesznek szükségessé.

A cöliákia diagnózisához a szintén vérből végzett, ún. szerológiai vizsgálat a cöliákiára specifikus auto-antitesteket keresi.

És itt esnek sokan tévedésbe!

A cöliákia tüneteit a búzában, rozsban és árpában található fehérje, a glutén fogyasztása okozza. Ezek az élelmiszerek azonban ételallergiát is okozhatnak az arra érzékenyeknél. Ha a cöliákiás beteg ételallergia-tesztet végeztet búzára, rozsra, árpára, az negatív lesz, hiszen nem allergiás, hanem autoimmun gluténérzékenysége van!

Így viszont továbbra sem fogja tudni, hogy mi okozza a panaszait, nem fog megfelelően diétázni és idővel komoly szövődmények jelentkezhetnek.

Cöliákia esetén csak a diagnózis után kezdjünk diétába, akkor viszont egy életen át! A cöliákia ugyanis nem múlik el, nem gyógyítható, de szigorú diétával tünetmentessé tehető, s így a súlyos szövődmények is megelőzhetők. A cöliákia ugyanis károsítja a vékonybélben lévő bélbolyhokat, így a tápanyagok nem szívódnak fel tökéletesen.

A kezdeti tüneteket – hasmenés vagy székrekedés, puffadás – követően idővel vérszegénység, fogyás, gyerekeknél jellegzetes „pókhas” kialakulása, nőknél akár meddőség is bekövetkezhet.

Panaszok esetén forduljon mielőbb szakemberhez, így elkerülhető, hogy egy téves negatív lelet birtokában tovább kelljen együtt élnie a kellemetlen tünetekkel és az esetleges szövődményekkel.

Dr. Polgár Marianne PhD
gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!