Keresés
Close this search box.

Fogyást segítő természetes anyagok

//

Fogyni és a karcsúságot megőrizni tudni kell! Lássuk, hogyan hatnak azok a természetes szerek, ételekben és italokban található anyagok, melyek igazi segítséget nyújthatnak!

Fogyást segítő természetes anyagok

Számos természetes zsírégető bioanyagot ismerünk, melyek a fölösleges zsírt energiává alakítják át, mielőtt azok a zsírsejtekben szétterjednének, illetve „kiszívják” a sejtekből az elraktározódott zsírt, ami aztán az égés során szintén energiává alakul.

Ne tévesszük össze azonban a zsírégetőket a zsírblokkolókkal! Utóbbiak olyan szintetikus anyagok, melyek akadályozzáka zsíremésztést és a zsírfelvételt a belekből. A zsírblokkolók gondoskodnak arról, hogy a táplálék zsírrészecskéi emésztetlenül választódjanak ki. Emiatt tartós alkalmazásuk a zsíroldékony vitaminok hiányához vezethet.

A legfontosabb zsírégető anyagok a következők:

Komplex szénhidrátok: tudjuk, hogy az édességekben található egyszerű és összetett cukrokat a szervezet gyorsan és fáradság nélkül fel tudja használni. Ezzel szemben a komplex szénhidrátok emésztése munkaigényes, azok átalakítására a szervezetnek – saját tartalékait „megcsapolva” – energiát kell ráfordítania.

Legjobb forrásai (káposzta, hüvelyesek, zöld saláta, citrus gyümölcsök, alma) nemcsak energiát használnak, hanem zsír- és kalóriaszegények is, így hatásos zsírégetők.

Fogyasszunk melléjük elegendő, legalább napi 2 liter folyadékot, mivel az emészthetetlen rostokat sok vízzel kell leöblíteni, különben megakad az emésztés. Víz helyett jó a citrom- és narancslé is.

Extra tipp az indiai ájurvédából: a salaktalanító hatást erősíti, ha egész nap meleg vizet kortyolgatunk.

Glukagon: ez a hormon akkor aktiválódik, amikor a vércukorszint nagyon lecsökken. Ilyenkor serkenti a fehérjéből és a zsírból új cukor képződését. A zsírt a szervezet tartalékaiból veszi, akkor működik a legjobban, ha a szervezetnek sok magas értékű fehérje áll rendelkezésére. Ez pedig a sovány tejtermékekben, halban található.

Jód: a pajzsmirigynek van szüksége rá, hogy a sejtek „égetőkemencéjének” teljesítménye elég nagy legyen. Ezzel aktiválja az anyagcserét, és a zsírpárnák eltűnnek . A jódozott konyhasó, a hal, a tengeri kagylók és rákok a legjobb jódforrások.

Carnitin: fehérje, mely segíti a zsírlebontást, akadályozva a zsírtartalékok képződését. Legjobb forrásai: a húsfélék (de sütés, főzés hatására javarészük lebomlik), illetve a tejtermékek. Ez a fehérje csak teljes égés esetén hatékony, amit a fizikai munka és a sport elősegíthet.

Ligetszépeolaj: a ligetszépe növény magjából nyert linolsavak és gamma-linolsavak zsírégetőként vélhetően növelik a hőcserét, s ezzel az energia-felhasználást. Kapszula vagy folyadék formájában kapható, olajából minél gyakrabban keverjünk ételünkbe egy-egy kávéskanállal!

Somatotropin: ez a növekedési hormon éjszaka átveszi a szervezetben a sejtregenerálás irányítását. Az ehhez szükséges energiát a zsírsejtekből „szívja ki”, amihez fehérjére is szükség van, ezért javasolt este egy kis adag joghurt vagy kevés sajt fogyasztása.

ACTH: ez a hormon reggelaktív, ekkor serkenti a szervezet sejtjeit, amihez az energiát a zsírraktárakból veszi. Munkájában segítik a fehérjék és a C-vitamin. Reggelihez igyon egy pohár frissen préselt és vízzel hígított narancslevet.

Zsírégető stressz: hormonokkal a zsírsejtek tehát „megcsapolhatók”. Sport, zaj, szerelem, indulat, lelkesedés – mindez stresszt okoz, stresszhormonok termelődnek, melyek felhasználják a maradék energiát. Mindez zsírlebontást eredményez, kivéve stresszevőknél, akik kalóriabombákkal rögtön pótolják a hiányt.

Tegyünk azonban különbséget: míg a negatív stresszhormon – az adrenalin – nemcsak az anyagcserét ösztönzi, de tartósan károsítja is a szervezetet, addig a noradrenalin karcsúsít és boldoggá tesz. Ilyen pozitív stresszhormon áramlik ki ha örülünk, sportolunk vagy szerelmesek vagyunk.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák kezelése
Tel: 06 (20) 588-2810, www.balaicza.hu, dr.balaicza@gmail.com

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!