Keresés
Close this search box.

Hogyan ne hízzunk el? …Amíg tart a home office

//

A vírusvédelmi intézkedések májusi „lazításának” eredményeként júniustól több munkahelyen újra indul az élet: a kollégák részben, fokozatosan vagy teljes egészében visszatérnek a korábbi munkarendbe. Sokan még mindig otthonról dolgoznak. Nekik a társaságot – munkatársaik helyett – szünidejüket épp megkezdett csemetéik jelentik, így számukra még elérhető nyári táborra, saját maguknak pedig többek között az otthonlét 3. hónapjában még tartható, és főleg eredményes diétára keresnek megoldást. Mert ha igaz, már a fürdőruha szezonra „gyúrunk”.

Hogyan ne hízzunk el?
…Amíg tart a home office

Végre szabadok vagyunk! Kimehetünk, kocoghatunk, sétálhatunk akár csoportosan is! Ugyan, mitől híznánk meg?

Mindez jól hangzik, de ha annyi a munka, hogy alig győzzük, ha a korábbiaknál sokkal több a probléma, a nehézség, a megoldandó feladat?

Semmi gond! A munkaidő nem ér véget 5-kor, 6-kor, nem szól ránk a kolléga, a főnök, hogy sötétedik, nem oltják ránk a villanyt, és nem söpör ki az irodából a takarítónő! A munkaidő tehát végtelen! Nyugodtan folytathatjuk a munkát, ha a család már vacsorázott, a gyerekek lefeküdtek, senki sem szól ránk. Csak megfelelő mennyiségű „üzemanyag” kell, azaz nass, édesség, rágcsálnivaló, könnyen oldódó szénhidrát, amitől a vércukorszintünk folyamatosan elég magas marad ahhoz, hogy pörögni tudjunk, ne fáradjunk, és ne aludjunk el!

Mi nem hízni akarunk, csak dolgozni!
Ez is baj?
És akkor még nem is beszéltünk a stresszről!

A cég folyamatosan rossz eredményeket produkál! Csökken a forgalom, kevés a rendelés! Az elvásárok persze nem változtak! És még meg is kell magyarázni, hogy miért nem teljesítjük a tervet!

Őrület! Ez megy egész nap! Este már inni is kéne valamit, hogy jobban bírjuk, de a munka miatt nem lehet. Akkor jöjjön legalább egy finom tábla csoki, de mogyorós! Azt minimum megérdemeljük.

Persze ez nem hízókúra, csak stresszlevezetés!

Este hullafáradtan örülünk, ha az ágyig eljutunk. Az esti kocogást majd holnap vagy holnapután bepótoljuk, hiszen a munka az első, annak mindenképpen kész kell lennie, a sport várhat!

Reggel 8-kor online-értekezlet, előtte jó lett volna egy kis edzés, de a gyerekeknek ennie kell, én majd bedobok egy kávét, később majd eszem bőségesen, ha már nyugalom lesz – az igazgat megvallva, mindig bekapok valamit, amikor pihenésként teszek egy kört a konyhában és a spájzban. Így megy a nap, a napok, a hetek, immár 3. hónapja. Leegyszerűsítve: néhány métert teszek meg az ágytól a munkaasztalig, aztán késő este ugyanezt visszafelé – közben a változatosságot a konyhában tett körök jelentik. Hát igen, olyankor tényleg nem csak gyalogolok…

Hogyan lehetne ezt jobban csinálni?

Ha még tart a home office, talán érdemes lenne néhány apróságon változtatni, ami úgy érezzük, belefér, nem rontja el a kedvünket, és a megoldása sem okoz túl nagy nehézséget:

Akinek a home office mellett továbbra is van lehetősége rendszeresen sportolni, annak nincs oka, hogy napi étrendjében megszorításokat vezessen be.

Aki viszont nem mozog, csak reggeltől estig a monitor előtt ül, annak a kevés mozgás mellett kisebb adagok járnak!

Tartsuk meg az étkezések rendszerességét, csak a mennyiséget csökkentsük!

Ha tehetjük, dolgozóasztalunk ne a konyhában legyen!

Ne maradjon nassolnivaló a kezünk ügyében!

Tartsunk asztalunkon egy termosz meleg, cukrozatlan gyümölcsteát, így nem kell megszakítani a munkát, és vélhetően több folyadékot fogunk fogyasztani, ráadásul az éhségünket is csökkenti átmenetileg.

Legyenek viszonylag fix étkezési időpontjaink. Ne duplázzuk meg – pótcselekvésként – az étkezések számát, de ne is hagyjuk, hogy a rengeteg munka teljesen elvonja figyelmünket alapvető fizikai szükségleteinktől, így az evéstől sem!

A munka kezdete előtt reggelizzünk! Készítsünk tápláló, fehérjében gazdag ételeket (rántottát, tükörtojást, zabpelyhet), így biztos nem csábulunk el az ebédig.

Tartsunk ebédszünetet, lehetőleg meleg ételt együnk, és ne dolgozzunk közben! A laktató főétkezés segít abban, hogy ne igényeljünk köztes étkezéseket. Ha vannak gyerekeink, együnk velük közösen, beszélgessünk, szenteljünk nekik figyelmet ez idő alatt!

Figyeljünk a változatosságra! Nem jelent megoldást, ha idő hiányában egyszerre hatalmas adagot főzünk, s utána napokig ugyanazt kényszerülünk enni.

Válasszunk egészséges alapanyagokat: tészta, burgonya és rizs helyett inkább hajdina, köles, bulgur, kuszkusz vagy zöldségköretet együnk!

Színesítsük a választékot friss, nyers salátákkal, zöldségekkel!

Ha igényeljük a tízórait, uzsonnát, édességek nassolása helyett fogyasszunk ilyenkor többféle gyümölcsöt, melyekből krémet, turmixot, smoothie-t is készíthetünk erjedésgátló fűszerekkel – gyömbérrel, őrölt fahéjjal vagy szegfűszeggel gazdagítva!

Ha egy-egy nehezebb feladat elvégzése után jutalmazni szeretnénk magunkat, erre is válasszunk egészségesebb alternatívákat: cukormentes müzliszeletet, zabkekszet, magas kakaótartalmú fekete csokit vagy ropogtassunk olajos magvakat.

Fontos, hogy rendszeresen álljunk fel a géptől, tartsunk néhány perces szünetet, de ezt ne a hűtőszekrény nyitogatásával töltsük, hiszen ugyanúgy feldobhatjuk magunkat nassolás helyett rövid, frissítő testmozgással, néhány guggolással, szökdeléssel, tánccal, a szobabicikli tekerésével vagy a nyitott ablak előtt légzőgyakorlatokkal.

Nagy előrelépést tettünk, ha a home office még hátralévő idejére sikerül otthoni körülmények között is megvalósítanunk egy fegyelmezett, ésszerűen és egészséget támogató módon ütemezett étrendet és napirendet. Ebben a jelenlegi szabad mozgáslehetőségek között már mindenképp helye van az egyhangúságot megtörő, fáradtságot és stresszt levezető szabadidős programoknak, a sportnak, kirándulásnak, családi és baráti találkozóknak, illetve a nyári kikapcsolódásnak, pihenésnek, nyaralásnak – az aktuális vírushelyzet diktálta keretek között.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!