Keresés
Close this search box.

Leégtem!

//

Nem kell túl sok idő a kánikulában, a tűző napon, hogy leégjünk. Mit tegyünk, ha ilyen pechesek vagy elővigyázatlanok voltunk?

Leégtem!

Első teendőnk, hogy húzódjunk árnyékba, lakásba!

Vegyünk hűvös vagy hideg zuhanyt, mely enyhíti a fájdalmat! Fokozza a hűsítő hatást, ha utána nem törölközünk meg teljesen szárazra, és kenjük be magunkat hidratáló testápolóval!

Használhatunk aloe vera tartalmú hidratálót, mely segíti a leégett bőr gyógyulását.

Az antioxidáns vitaminokat, panthenolt, allantoint tartalmazó napozás utáni krémek és balzsamok segítik a bőr regenerálódását, csökkentik a gyulladást.

A régóta alkalmazott hideg tejföl valóban hűsíti a bőrt, de a gyógyulást nem segíti.

Ha a leégéshez fájdalom, láz, fejfájás is társul, csökkenthetjük ezt vénynélküli fájdalom- és lázcsillapítókkal. Ám ha hányás is jelentkezik, forduljunk orvoshoz!

● Igyunk a szokásosnál is többet! A leégés ugyanis dehidrációt okozhat, nedvességet von el a bőrből.

Ha hólyagok jelennek meg a bőrön, ne nyomkodjuk, inkább fertőtlenítsünk a területet! Az erősen felhólyagosodott bőrt mutassuk meg orvosnak!

Hűsöljünk fedett helyen, kerüljük a napfényt, a szabadban védjük a leégett bőrt a a testet fedő, jól szellőző, könnyű ruhával!

Ha gyanús elváltozást észlelünk bőrünkön, megváltozik egy korábbi anyajegy mérete, színe, felszíne durvává válik, vérzik, vagy új anyajegy keletkezik, minél előbb forduljunk bőrgyógyászhoz!

Dr. Pánczél Gitta
bőrgyógyász szakorvos
anyajegyszurokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!