Keresés
Close this search box.

Miért lett herpeszem a napozástól?

//

Felnőtt korára a lakosság kb. 30-40%-a már hordozza a herpeszvírus valamely fajtáját, mely végérvényesen befészkeli magát az idegsejtekbe és dúcokba, s onnan – többféle kiváltó ok miatt – igen könnyen és gyorsan aktiválódhat. Lássuk, melyek ezek az okok, és mit tehetünk herpesz esetén!

Miért lett herpeszem
a napozástól?

Általában olyan esemény előzi meg a herpeszhólyagok megjelenését, ami az immunrendszer átmeneti gyengülését okozza. Ilyen lehet például: egy erősebb fertőzés, lázzal járó betegséggyomorrontásstressz diákoknál a vizsgaidőszak, munkahelyen a feszült légkör, a hosszan tartó, túlfeszített munka ● testi-lelki traumamegerőltető sportteljesítmény, amely feszültséget és kimerültséget okozottesetenként a menstruáció és egyéb hormonális változásokés igen, a napozás, a leégés, illetve önmagában az erős napfény is a vírus aktivizálódását idézheti elő, pláne, ha kimerülten, legyengült immunrendszerrel vagy stresszes állapotban feküdtünk ki a napra.

A patikákban, bioboltokban számos herpesz elleni vírusölő készítmény kapható, de gyorssegélyként jegeléssel is próbálkozhatunk. Eredményes tüneti kezelés lehet a vírusölő hatású grapefruitmag- és teafaolajos ecsetelés, a fertőtlenítő,szárító borsmentaolaj, illetve a gyulladáscsökkentő és hámregeneráló körömvirágkrém is.

A megelőzés és kezelés legfontosabb láncszemei: a stresszhelyzetek megszüntetése és az immunvédekezés mielőbbi helyreállítása. Napi 2000 mg C-vitamin akár megelőzésként, akár a kialakult hólyagok gyógyulásának gyorsítására eredményesnek bizonyul, de a cink sem maradhat ki a vírusfertőzések kezeléséből.

A vírus szaporodásának gátlására, a tünetek mérséklésére sikeresnek bizonyul az argininban gazdag ételek (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék) kerülése, és a lizin aminosav-tartalmú élelmiszerek (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) bőséges fogyasztása, vagy a lizin egyéb forrásból való bevitele. Klinikai vizsgálatok kimutatták a lizin vírusölő és az arginin működését gátló hatását. Megállapították, hogy a vérben a lizin magas és az arginin alacsony szintje akadályozza a vírusok szaporodását.

Ne feledjük: a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!