Keresés
Close this search box.

Örökerdő

//

A klímaváltozás elleni küzdelem kulcsa nemcsak a fásítás, hanem a meglévő erdőterületek minőségi fenntartása a folyamatos erdőborítás biztosításával.

Örökerdő

Május 1-jén léptek hatályba a Kormány és az Agrárminisztérium örökerdő-gazdálkodást érintő rendeletei, melyek célja a z erdők klímavédelmi funkciójának megerősítése. Az örökerdők nem azonos életkorú, hanem a csemetéktől a matuzsálemekig sokféle korú és változatos fajtájú fákból állnak.

A folyamatos erdőborítás érdekében nem végeznek tarvágást, hanem egyesével vagy kisebb csoportokban válogatják ki a kitermelendő egyedeket, melyek helyén megjelenő fiatal fák lehetőséget kapnak a növekedésre.

A biológiai sokféleség megőrzésével kezelt örökerdők ellenállóbbak a klímaváltozás hatásaival, az újonnan érkező kártevőkkel, az inváziós növényfajokkal és a szélsőséges időjárási helyzetekkel szemben.

Jelenleg csaknem 24 ezer hektáron folytatnak örökerdő, és 74 ezer hektáron átmeneti üzemmódú erdőgazdálkodást, melynek korábban nem voltak hazai hagyományai.

A keretek kidolgozásában aktívan részt vettek a szakmai civil szervezetek is.

A rendeletnek köszönhetően az erdőgazdálkodók várhatóan nagyobb bizalommal vállalkoznak majd ennek az erdőművelési rendszernek a bevezetésére. Ezzel a magyar erdők stabilitása, ellenálló képessége és változatossága is növekszik majd.

Forrás: agrarium7.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!