Keresés
Close this search box.

Szteroid-fóbia – Az asztmagyógyszereket vírusveszély idején is szedni kell!

//

A jelenlegi koronavírus veszély semmiképp nem indokolja, hogy az asztmás betegek felfüggesszék vagy csökkentsék gyógyszeradagjukat, sőt annak szedése most különösen fontos!

Szteroid-fóbia –
Az asztmagyógyszereket vírusveszély idején is szedni kell!

Miért hagyják abba a gyógyszert? – Az asztma krónikus gyulladásban tartja a légúti nyálkahártyát és hörgőszűkületet okoz. A gyógyszerek képesek megszüntetni a légúti gyulladást. Jól beállított kezeléssel tünetmentesség érhető el.

Létező jelenség, hogy sok beteg tart a készítmények mellékhatásaitól, köztük attól is, hogy a szteroidok gyengíthetik az immunrendszer működését. Pedig a vírus leküzdéséhez erős immunrendszerre van szükség.

A koronavírus tüdőgyulladást okozhat. Tény, hogy az érintettek számára egy enyhébb tüdőgyulladás is komoly következményekkel járhat. Ha tehát a nem megfelelően kezelt asztmás beteg megfertőződik, akkor a fennálló gyulladáshoz adódik a vírus okozta gyulladás, ami jelentősen rontja a beteg esélyeit.

Ezért is fontos felhívni a betegek figyelmét arra, hogy az asztma ellen használt inhalációs szteroidokhelyileg hatnak, adagjuk töredéke az injekcióban vagy tablettában szedett mennyiségnek, így nincsenek is olyan mellékhatásaik. Semmiképp nem szabad tehát abbahagyni, csökkenteni vagy ritkítani a kezelést, járványveszély idején különösen nem!

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
tudokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!