Keresés
Close this search box.

2. A csokoládé hízlal, betegséget és függőséget okoz?

//

Hagyományosan a csokoládéfogyasztást egészségtelen, sőt hizlaló és megbetegítő káros szenvedélynek tekintik. Az elmúlt évek kutatási eredményei cáfolják ezt a véleményt, sőt a csokiról – a tiszta, jó minőségű, minél sötétebb, nem tömegtermelésben készült csokiról – egyre-másra derülnek ki annak egészségvédő hatásai. Tehát a kutatások alapján, szakemberek állítják, hogy A CSOKI EGÉSZSÉGES!

TÉVHITEK ÉS TÉNYEK A TÁPLÁLKOZÁS TERÉN

2. A csokoládé hízlal, betegséget és függőséget okoz?

A GreenMedInfo.com adatbázisában folyamatosan bővül azon kutatási eredmények jegyzéke, melyek a csokoládé (és a kakaó) széleskörű, potenciálisan terápiás fiziológiai tulajdonságait bizonyítják.

További két vizsgálat eredményei szerint a csokoládé csökkenti a szorongást, a depressziót és a stresszhormonszintet, illetve támogatja az anyagcserét és a bélflóra működését.

Az egyik kutatásban az étcsokoládé hatásait elemezték a kedélyállapot, a szorongás, a depresszió és az egészséghez kapcsolódó életminőség tekintetében. A kontrollcsoporthoz képest a csokoládét fogyasztó csoportnál lényegesen javultak a depressziós és szorongásos tünetek, a legszembetűnőbb javulást a pszichés jóllét és a fizikai tünetek kategóriájában tapasztalták.

A csokoládéevés közben termelődő endorfin valóban javítja a hangulatot. Emellett az étcsokoládé édessége és zsírtartalma stimulálja a triptofán és szerotonin kiáramlását a vérbe. Ezen anyagok azonnali hatással vannak a kedélyállapotra, a rendelkezésre álló energia és éberség növekedésére. Különösen idősebb felnőtteknél volt szembetűnő a csokoládéfogyasztás pszichés jóllétre és optimizmusra gyakorolt hatása.

A másik vizsgálatban abból indultak ki, hogy a táplálkozás és a stressz közvetlenül befolyásolja az alapanyagcserét, az emésztőrendszert, a bélflóra egyensúlyát, a biológiai közvetítő anyagok kiválasztását, ami visszahat a hosszú távú egészségre. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy a kakaó flavonoid tartalma jó hatással van a szív- és érrendszeri egészségre, mert csökkenti a vérnyomást, javítja az érfalak rugalmasságát, az oxidatív és a gyulladásos állapotokat. A kakaóban neurotranszmitterként működő anyagok is vannak.

Jelen kutatásban a csokoládéfogyasztással összefüggő anyagcsere-változásokat követték nyomon és megállapították, hogy az étcsokoládé fogyasztása részlegesen képes helyreállítani a stresszel összefüggő metabolizmust és a bélflóra egyensúlyát, egészségét.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!