Keresés
Close this search box.

4. A kávé veszélyes, mert magas vérnyomást és szívproblémákat okoz?

//

Két bűntudattal fogyasztott „élelmiszerről” – a són kívül a kávéról is – bebizonyosodott: nem hogy kárunk származna belőle, de kifejezetten fontos lenne elegendő mennyiséget fogyasztanunk belőlük.

TÉVHITEK ÉS TÉNYEK A TÁPLÁLKOZÁS TERÉN

4. A kávé veszélyes, mert magas vérnyomást és szívproblémákat okoz?

A kávéval kapcsolatos újabb tudományos vizsgálatok a rendszeres kávéfogyasztók esetében cáfolják a kávé magas vérnyomást, illetve szív- és érrendszeri megbetegedést fokozó hatását, illetve bizonyítják, hogy jelentősen csökkenti a különféle rákbetegségek kialakulásának esélyét.

Becslések szerint 2025-re a világ népességének 29%-a fog magas vérnyomásban szenvedni. 75 évvel ezelőtt jelent meg az első beszámoló arról, hogy a kávéfogyasztás fokozhatja a vérnyomást. Az azóta végzett vizsgálatok is rövidebb távon, nagy dózisú kávéfogyasztás hatását vizsgálták. Emiatt vált indokolttá egy hosszú távú, nagy mintán végzett hatásvizsgálat a rendszeres kávéfogyasztók körében. A metaanalízisben összesen 172 567 személyt követtek 6-33 éven át.

Az összevont elemzés érdekes eredményt hozott: a nem kávézókhoz képest a kevés kávét (2-3 csészét) fogyasztóknak kicsit (7%-kal) nőtt a magas vérnyomás kockázata, míg a többet kávézóknak (min. 6 csésze) már csökkent (1%-kal) a kockázata. A kávéban lévő koffeinnek valóban van vérnyomásnövelő hatása, de a rendszeresen kávézók szervezete hozzászokik ehhez, és a kávéban található számos más anyag, illetve a szervezet vérnyomás-szabályozó rendszere sok és rendszeres kávézás hatására éppenséggel csökkenti a vérnyomást.

Egyéni érzékenység esetén, akiknél a koffeint lebontó májenzim kevésbé hatékony, azoknál a kávé vérnyomásemelő hatása érvényesül.

A gyakori kávézás tehát nem jelent kockázatot a magas vérnyomás kialakulására, míg a kevés kávé némileg emelheti a vérnyomást.

Az elmúlt 40 évben kb. 500 tanulmány elemezte a kávé és a rákkockázat kapcsolatát. Kutatók 2 200 000 ember 14 éves követésének eredményeit feldolgozó metaanalízisükben kiemelték, hogy a kávé számos rákellenes hatású vegyületet tartalmaz (pl. cafestol, kahweal, polifenolok, kávésav, klorogénsav stb.). Az elemzés eredménye szerint a kávéfogyasztás csökkentette a rákkockázatot: minél több kávét fogyasztott valaki, annál kisebb volt a a vizsgálatban szereplő 12-féle ráktípus kialakulásának kockázata.

A teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható
Szendi Gábor
klinikai szakpszichológus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!