Keresés
Close this search box.

A stressz még a fogainknak is árt!

//

Ki gondolná, hogy a hétköznapjaink során időnként vagy tartósan jelentkező stresszes állapot nemcsak fejfájást, szív- vagy emésztőrendszeri panaszokat okozhat, de még a fogainkat is veszélyezteti?

A stressz még a fogainknak is árt!

Évekkel ezelőtt bizonyítást nyert, hogy a rossz mentális állapot, a stressz, a szorongás és a depresszió, és ezek viselkedésbeli következményei többféle módon hatnak károsan a fogak egészségére.

Nemcsak az otthoni szájhigiéniára vonatkozó rutin mellőzése miatt romolhat a fogak állapota, de a mentális betegségek zöménél az egészségtelen étrend is nagyban befolyásolja a szájüreg egészségét. Tovább nehezíti a helyzetet, ha még a rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatok is elmaradnak.

Stresszkövetkezmények

A stressz ebben a vonatkozásban is lehet fiziológiás hatással a testre. Az egyik stresszhormon, a kortizol gyengíti az immunrendszer működését, ami megkönnyíti a baktériumok számára a fogínybe való behatolást, ezzel gyulladást okozva az ínyben.

Bizonyos antidepresszánsok és szorongásgátló gyógyszerek szájszárazságot okozhatna k, melynek során nem áll rendelkezésre a megfelelő nyáltermelés az ételmaradékok eltávolítására, így nagyobb valószínűséggel szaporodnak el a baktériumok a szájüregben.

Fogcsikorgatás

Talán észre sem vesszük, amikor a stressz következtében erősen összeszorítjuk vagy csikorgatjuk fogainkat, akár nappal, akár éjszaka, alvás közben. A fogak csikorgatása hosszabb távon elkoptatja a fogak felső védőrétegét, ezzel helyrehozhatatlan károkat okozhat a fogzománcban . Ilyen esetben mielőbb forduljunk fogorvoshoz, aki éjszakai fogvédőt készít, ami bár a fogcsikorgatásról nem szoktat le, de legalább megvédi a fogzománcot a további sérüléstől, kopástól.

Fogvesztés

Az éjszakai fogcsikorgatás és állkapocsszorítás miatt a fogak állandó terhelésnek vannak kitéve, emiatt elgyengülhetnek, kilazulhatnak, kihullhatnak.

Ugyancsak fogvesztéshez vezethet a fogíny- és fogágygyulladás, melyre a krónikus stressz – az immunrendszer gyengítése révén – is hajlamosíthat.

Ínybetegségek

Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy a stressz növelheti a dentális plakk mennyiségét a fogakon még akkor is, ha ez a feszült állapot csak rövid ideig tart. Természetesen az ember képtelen teljesen elkerülni a stresszt, de megfelelő stratégiával megtanulhatjuk, hogyan kezelhetjük azt a leghatékonyabban. Az egészséges táplálkozás, a félévenkénti ellenőrzés és a jó szájhigiénia csökkentik az ínybetegségek előfordulását.

Amennyiben fogínyvérzés, gyulladás vagy egyéb ínybetegség áll fenn, akkor a rossz szájhigiénia csak tovább súlyosbítja az állapotot.

Szájhigiénia

Ha valaki különösen megterhelő, feszült időszakát éli, hajlamos elfeledkezni a mindennapos szájápolás fontosságáról és bizony kihagyja a fogmosást vagy a fogselymezést a napirendből.

Noha a stressztől és depressziótól szenvedők számára nehéz lehet a helyes fogápolás napi rutinjának pontos betartása, mindez mégis kritikus fontosságú ahhoz, hogy a fogak és az íny egészségesek maradjanak. Törekedni kell a napi kétszeri fogmosásra, a napi egyszeri fogselymes fogtisztításra, illetve a szájvíz használatára, mely segít elpusztítani a szájban maradt baktériumokat.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!