Keresés
Close this search box.

A stressz-szint mérhető!

//

A megfeszített munka után sokan tapasztalhatták nyáron, hogy milyen nehéz pihenni, kikapcsolódni, ha közben görcsben van a gyomrunk. A nyugati világban a munkahelyi és magánéleti stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi problémát. A stressz és az azzal való megküzdés képessége mérhető, így a kimutatott veszélyeztetettség ellen célzott lépéseket tehetünk.

A stressz-szint mérhető!

A stressz önmagában nem betegség! A tartósan fennálló stresszes állapot viszont már annak tekinthető, mivel az állandó készenlét megviseli a szervezetet, állandósul a magas vérnyomás, gyengül az immunrendszer, a szervezet regenerálódó képessége, így könnyebben alakulhatnak ki fertőzések, komolyabb betegségek, szív-érrendszeri eltérések, pszichoszomatikus tünetek (pl. szorongás, pánik, kényszerek, fóbia).

Ez utóbbiak olyan súlyosak is lehetnek, hogy a szorongás talaján kialakuló pánikrohamok az infarktus tüneteit produkálhatják.

Európában az állandó stresszterhelés csaknem minden 4. munkavállalót érinti, egyes vizsgálatok szerint az elveszített munkanapok 50–60%-a ennek tudható be. A stressz okozta betegségek és a kimerültségből, motivációhiányból adódó csökkent gazdasági teljesítmény hatalmas költséget jelentenek mind a cégek, mind a családok számára.

A stressz-szint 10 perces méréssel, a szív elektromos működésével, az EKG elemzésével mérhető, és egy viszonylag bonyolult program segítségével egyénileg meghatározható. Az eredményként kapott ún. szívfrekvencia-variabilitás közvetve információval szolgál a szimpatikus/paraszimpatikus idegrendszer állapotáról, így a stresszfeldolgozás szintjéről is. Az ennek alapján kidolgozott program lehetőséget ad az egészség és a teljesítőképesség helyreállítására.

Jó hír, hogy a stresszkezelés tanulható, a stresszhatások oldhatók rendszeres testmozgással, különösen a kardioedzéssel , amely nagy adag endorfint pumpál a szervezetbe, egyfajta meditatív állapothoz vezet és jelentősen javítja a kedélyállapotot.

A szükséges életmódváltásban fontos szempont a rendszeresség, kiegyensúlyozottság, kiszámíthatóság. Javasolt a mindennapokba relaxációs gyakorlatokat is bevezetni (pl. autogén tréning, agykontroll, meditáció, jóga). Térjünk át mielőbb újfajta életmódunkra, még mielőtt a tartós stressz fizikai megbetegedéseket okozna!

Dr. Keresztényi Zoltán
humánkineziológus
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!