Keresés
Close this search box.

Csökkenő pajzsmirigyműködés – növekvő Covid-19 kockázat?

//

Több krónikus betegségről tudjuk, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus fertőzés esetén. Ide tartozik a csökkent pajzsmirigyműködés és a pajzsmirigygyulladás is, amennyiben azok nincsenek megfelelően kezelve.

HA JÖN A 2. HULLÁM…

Csökkenő pajzsmirigyműködés – növekvő Covid-19 kockázat?

A pajzsmirigy hormonjai – a T3 és a T4 – létfontosságúak az immunrendszer működéséhez. Ezért érthető, hogy a hypothyreosisos betegek esetében a fertőzések gyakorisága és súlyossága lényegesen magasabb. Ezt támasztják alá a vírusfertőzésekkel kapcsolatos nemzetközi megfigyelések és közlemények is.

Sebastian SA és munkatársai 159 retrovírus fertőzésben szenvedő beteget vizsgáltak meg és azt találták, hogy közöttük igen magas volt a szubklinikus hipotireoidizmus előfordulása.

A csökkent immunvédekező képesség magasabb TSH-szinttel járt együtt. Nagyszámú megfigyelés mutatja ugyanakkor, hogy a T4 és T3 hormonok hiányában a szervezet immunitása jelentősen csökkenhet .

A megfelelő pótlás

Korábbi kísérletek adatai szerint az immunvédekezés élvonalában lévő sejtek, az ún. polimorfonukleáris granulociták (PMN) funkciója pajzsmirigy-alulműködés esetén csökken, de megfelelő pótlással a normális működés helyreállíthatónak bizonyult.

Mértük a PMN sejtek működését is fénykibocsátó képességük (kemilumineszcens aktivitásuk) alapján, és a sejtek működésének fokozódását figyeltük meg a T3 hormon jelenlétében. Ezt követően a sejtes immunitás mértékét jelző immunsejtek, a limfociták működését teszteltük és egyértelmű növekedést mutattuk ki.

Megállapíthatjuk tehát, hogy csökkent pajzsmirigyműködésben szenvedő betegekben a fertőzéssel szembeni fogékonyság jelentős. A teendő tehát a T3 (tiroxin) pótlás folytatása, sőt ha szükséges, a napi dózis kismértékű növelése, amit feltétlenül egészítsünk ki D3 -vitaminnal (3000-4000 NE/nap).

Prof. Dr. Balázs Csaba
endokrinológus, immunológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!