Keresés
Close this search box.

Fáj a hasam!

//

A hasfájás igen gyakori panasz – pontos okának kiderítése gyakran okoz nehézséget a kezelőorvosnak, hiszen a hasüregben igen sok szerv foglal helyet. Ráadásul az alhasi panaszok, a méh, a hüvely és a petefészkek gyulladása is járhat hasba sugárzó fájdalommal, sőt a szívinfarktust is kísérheti gyomorfájdalom, nem is beszélve a stressz okozta változatos tünetegyüttesről.

Fáj a hasam!

A gyomor és a nyombél megbetegedése – többnyire gyulladása – esetén a fájdalom általában a szegycsont alatti területen jelentkezik. A helytelen táplálkozás és a krónikus stressz gyakran vezet fokozott gyomorsavtermeléshez, mely égő érzéssel járhat, ami a nyelőcsövön keresztül a torkunkba is sugározhat.

A gyomorhurut általában tompa vagy görcsös fájdalommal jár, míg a fekélybetegség (ami általában a nyombélben és csak ritkábban a gyomorban alakul ki) inkább éles, hasító fájdalmat okoz, és szintén összefügg az étkezéssel és a lelkiállapottal.

A vékony- és vastagbelek betegségei a has bármely pontján görcsös fájdalmat okozhatnak. Az ilyen típusú fájdalmak hátterében gyakran állnak lelki-idegi (pszichoszomatikus) okok.

Gyerekek gyakran hasfájással, sőt akár hányással vagy hasmenéssel jelzik, hogy nem akarnak óvodába, iskolába menni. Ilyenkor nagy hiba „leleplezni”, megbüntetni őket. A nebuló ugyanis igazat mond, ha szorong, valóban fájhat a hasa.

Felnőtteknél sem ritka, hogy nehéz helyzetekben, előadásra, fellépésre, munkahelyi megmérettetésre készülve vagy egyetemi vizsgák előtt hirtelen hasfájás, hasmenés alakul ki. Tartós – munkahelyi, családi, egzisztenciális – stressz hatására kialakulhat az ún. irritábilis bélszindróma (IBS), a „nyugtalan vastagbélre” lokalizálódó – akár hasmenéses, akár székrekedéses – hasi fájdalmakkal járó tünetekkel, melyek rosszabb esetben colitis ulcerosába, azaz fekélyes vastagbélgyulladásba is torkollhatnak.

E panaszok megelőzéséhez, enyhítéséhez elengedhetetlen egyrészt a bélflóra egyensúlyát folyamatosan fenntartó, sokoldalú, egészséges táplálkozás ( ami ezzel az immunrendszer jelentős részének hatékony működését is biztosítja), másrészt a lelki harmónia helyreállítása és fenntartása valamilyen önsegítő módszer rendszeres alkalmazásával.

Dr. Nemes János
gyermek-kardiológus szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!