Ízület és lélek

//

Érdekes megfigyelés, hogy a mozgásszervi betegségektől, reumatikus-ízületi panaszoktól szenvedők köre nagyrészt a korábban rendkívül aktív, mozgékony, állandóan tevékenykedő vagy sportoló emberekből áll. Hogyan lesz a mozgékonyságból merevség? Vajon miért kárhoztatja a reuma ezeket a fáradhatatlan, másokat is segítő, ügyes, nyugtalan embereket kényszerű pihenőre, tétlenségre?

Ízület és lélek

Egyes vélemények szerint: a betegség őszintévé tesz. Ezek szerint az ízületi panaszoktól szenvedők csak látszólag, azaz testi mivoltukban mozgékonyak? Vegyük jobban szemügyre reumás ismerőseinket! Tapasztalunk-e részükről – állandó cselekvési kényszerük mellett – makacsságot, öntörvényűséget, hajlíthatatlanságot?

A pszichoszomatika tudománya már több mint fél évszázada tanulmányozza a reumatikus és ízületi gyulladásban szenvedő páciensek személyiségképét. A sokízületi gyulladásban szenvedők esetében sok kényszeres vonást találtak: túlzott lelkiismeretesség, túlhajtott segíteni akarás, önfeláldozás, mazochizmus, depresszióra való hajlam. A beteg túlzott aktivitással, sporttevékenységgel igyekszik öntudatlanul is elterelni saját figyelmét kényszeres merevségéről.

Felmérések szerint a reuma kétszer annyi nőt érint. Nem csoda, hiszen ők kevésbé képesek agressziójuk levezetésére, épp ezért – a tabletták és kenőcsök alkalmazása mellett – nekik sem szégyen beszerezniük egy bokszzsákot.

Korkontroll

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!