Keresés
Close this search box.

Kismamák, anyukák kérdezték a koronavírus kapcsán

//

Ismeretes, hogy a várandósság során a kismamák immunrendszerének működése fékezve van, így a vírusfertőzéseket is könnyebben elkaphatják. Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján az esetleges koronavírus fertőzés – tekintettel arra, hogy a kismamák fiatalok – általában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel zajlik.

HA JÖN A 2. HULLÁM…

Kismamák, anyukák kérdezték a koronavírus kapcsán

● Okozhat-e komplikációt a koronavírus fertőzés a terhesség alatt?

Sajnos igen. Az esetleges magas láz vagy a vírus okozta egyéb tünetek a kismama szervezetében – például előfordulhat tüdőgyulladás, vérlemezkeszám csökkenése, májfunkció romlása, másodlagos bakteriális fertőzés – idő előtti burokrepedést, a méh tevékenységének fokozódását válthatják ki, ami koraszüléshez vezethet. Ezért is fontos a fokozott óvatosság, és tünetek észlelésekor a szakorvosi kontroll.

● Veszélyes lehet a fertőzés a magzat fejlődésére?

Mivel egy új vírussal állunk szemben, még kevés tapasztalattal rendelkezünk arról, hogy az esetleges 1. trimeszteri fertőzések okoznak-e fejlődési rendellenességet a babánál. A 3. trimeszterben kialakult fertőzés esetén – az eddigi kevés eset kapcsán – úgy tapasztalták, hogy a koronavírus nem jut át az újszülöttbe, eddig nem mutatták ki sem a magzatvízben, sem az anyatejben.

● Hogyan csökkenthető a fertőzés kockázata?

Megelőzésként lehetőleg kerülje a kismama a zsúfoltabb nyilvános helyeket, bevásárláskor is tartson másoktól 1,5-2 m távolságot, hordjon maszkot, fokozatosan ügyeljen a személyes higiéniára, a gyakori kézmosásra és fertőtlenítésre.

● Mit tegyek, ha betegnek érzem magam?

A láz, köhögés, fáradtság, mellkasi fájdalom, torokfájás vagy légszomj tüneteivel rendelkező várandós nőnek ajánlott mielőbb orvoshoz fordulnia a koronavírus diagnosztika elvégzése és a szükséges kezelések mielőbbi megkezdése érdekében.

● Szedhetem-e tovább a véralvadásgátlót?

A koronavírus okozta tünetek megjelenése nem indokolja a véralvadásgátló elhagyását, egyrészt azért, hogy a jelentkező gyulladásos panaszok miatt is fokozódó trombózis lehetőségét kivédje, másrészt, hogy az esetleges szülészeti szövődményeket (pl. toxémia) megelőzze.

Dr. Szélessy Zsuzsanna
belgyógyász, hematológus főorvos
Trombózis- és Hematológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!