Keresés
Close this search box.

Mentesen, kedvesem!

//

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) összegyűjtötte azokat a lényeges szempontokat, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha allergiás párunkat szeretnénk meglepni valamilyen ajándékkal. Bryan Martin allergológus, az ACAAI elnöke szerint az egészség épp oly fontos, mint a romantika, ráadásul figyelmetlenségünkkel – a legjobb szándék ellenére is – kellemetlen perceket szerezhetünk kedvesünknek.

Mentesen, kedvesem!

Tippek: milyen jó és rossz meglepetéseket szerezhetünk allergiás kedvesünknek?

● Ne vegyünk parfümöt!

Az intenzív illatokra gyakran erős tünetekkel reagálnak a légúti allergiában szenvedők. Ezt általában az illékony szerves vegyületek (VOC) okozzák, amik belélegezve fejfájást, orrfolyást, tüsszögést idézhetnek elő. Ez is oka lehet annak, ha a kedvesünk nem szokott parfümöt használni, ezért jobb, ha vásárlás előtt rákérdezünk erre. Amennyiben így van, mi se menjünk vastag illatfelhőbe burkolózva a randevúra!

● Kerüljük a füstös helyeket és az illatosítókat!

A parfümök mellett a meghitt hangulatot árasztó, igen közkedvelt illatosítók, gyertyák és füstölők is hasonló tüneteket okozhatnak, jobb, ha mellőzzük használatukat. Az erős illatok mellett a dohányfüst, a passzív dohányzás is kerülendő, mivel erős köhögést, nehézlégzést okozhat az arra érzékenyeknél. Pollenallergiásoknál sajnos a virágpor is tünetet okozhat, így a szeptemberi parlagfű csúcsszezonban a csodálatos természeti környezetbe tervezett meglepetéskirándulás is kellemetlen panaszokkal végződhet. Ugyanígy ne lepjünk meg állatszőrre allergiás párunkat egy tündéri házi kedvenccel vagy egy állatkerti randevúval!

● Főzzünk allergénmentesen!

Ma már rendkívül gyakori az ételallergia vagy ételérzékenység, kevés viszont az olyan étterem, ahol garantáltan allergénmentesen étkezhetünk. Figyelmességként persze az sem utolsó, ha időt szánunk arra, hogy felkutassunk egy ilyen éttermet vagy cukrászdát, de talán még romantikusabb, ha mi magunk készítjük el a menüt az ismert allergéneket mellőzve, válogatott alapanyagokból. Ez esetben figyelembe kell vennünk, hogy párunk laktóz-, glutén-, esetleg hisztaminérzékeny, vagy más élelmiszerek váltanak ki nála allergiás reakciót.

● Varázsoljunk allergénmentes tisztaságot!

Kedvesünk – amennyiben poratka-allergiás – nagyra fogja értékelni, ha előzetesen alaposan kitakarított, allergénmentes otthonban várjuk egy meglepetés vacsorával. Ehhez a kárpitozott bútorokat, szőnyegeket HEPA-szűrős porszívóval tudjuk atkamentessé tenni. A mosható díszpárnákat, takarókat 60 fokon átmosva tudjuk mentesíteni az allergénektől. Penészgomba-allergia esetén pedig a fürdőszobát érdemes alaposan kitakarítani.

● Ajándékozzunk nyugalmat!

Kutatások igazolják, hogy a stressz felerősíti az allergiás tüneteket, így akár közös relaxáló programokkal is készülhetünk a jeles nap alkalmából. Szervezhetünk akár masszázzsal, jógával vagy fürdőzéssel egybekötött hosszú hétvégét, de otthon is kellemes meglepetés, ha átvállaljuk a házimunkát, így neki több ideje jut pihenésre. Legyünk kreatívak, sokféle ötletet és módszert bevethetünk a stressz enyhítésére, a kikapcsolódás biztosítására, melyek minden szempontból jótékonyan hatnak.

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermekgyógyász, tüdőgyógyász szakorvos
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!