Keresés
Close this search box.

Növekvő vérnyomás, csökkenő férfiasság?

//

Tudjuk, sokan tapasztalják is, hogy a stressz férfiaknál merevedési zavarok kialakulásához vezethet. Az esetek nagy részében, a pszichés túlterheltség múlásával a probléma spontán is rendeződhet, kivéve, ha hátterében más okok is állnak.

Növekvő vérnyomás
– csökkenő férfiasság?

A merevedési zavarokkal küzdők 85%-a a munkahelyi stresszben és a túlhajszoltságban látja a probléma kialakulásának okát. A potencia problémák jóval nagyobb arányban fordulnak elő a napi 8 óránál többet dolgozó, vezető beosztásúak között, mint az alkalmazottak körében.

Ismert, hogy a szexuális teljesítőképesség idegrendszeri jellemzője a paraszimpatikus túlsúly, azaz erekció során az acetilkolin által indukált paraszimpatikus ingerület kerül túlsúlyba. A stressz által kiváltott szimpatikus idegrendszeri túlsúly esetén az erekció egyszerűen nem jön létre. Amennyiben nyugalmi állapotban sem rendeződik a panasz, az okokat máshol, akár a stressz által kiváltott hosszú távú következmények között érdemes keresnünk.

A stressz vagy egyéb okok miatt kialakult magas vérnyomás például szinte az egész testre kifejti negatív hatását, kezeletlen esetben bárhol károsíthatja az ereket, így az ivarszerveknél is. A tartósan magas értékek hatására az erek belső endothel része megsérül, emiatt a helyileg termelődő értágító és érösszehúzó anyagok egyensúlya megbomlik, inkább az érösszehúzódás irányába mozdul el.

A tartósan magas vérnyomás rugalmatlanná, merevvé teszik az erek falát, így azok szerkezete átépül, kialakul az érszűkület, ami merevedési zavarokat, sőt gyakran férfi meddőséget is okoz.

Vegyük azt is figyelembe, hogy az egészségtelen életmód, az olyan káros szenvedélyek, mint a dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint a testmozgás hiánya mind hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez, s ezzel a szexuális teljesítőképesség csökkenéséhez, illetve a nemzőképesség romlásához.

Előfordul, hogy bizonyos rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásként okoznak erekciós problémákat.

Jelezzük ezt a kezelőorvosnak, a szükséges gyógyszerváltás érdekében!

Dr. Kapocsi Judit Ph.D.
Med. habil. e. docens, kardiológus, belgyógyász
KardioKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!