Keresés
Close this search box.

Parlagfű-allergiás vagyok!

//

Az elmúlt hónapokban sok olvasónk kérdezte, hogy adott egészségügyi panaszuk, betegségük fokozza-e a fertőzés kockázatát vagy súlyosságát, ha esetleg jön a koronavírus járvány 2. hulláma. Kiválasztottunk 3 jellemző témakört, melyekre részletesebben válaszolunk. Első közülük az épp csúcsán lévő parlagfűszezon, mely talán a legtöbb pollenallergiás panaszt okozza.

HA JÖN A 2. HULLÁM…

Parlagfű-allergiás vagyok!

Jelenleg a hazánkban legtöbb pollenallergiás panaszt okozó parlagfű pollenkoncentrációja igen magas. Emiatt az arra érzékenyek tünetei is erősek lehetnek. Ezek kezelését semmiképp ne halogassuk, mivel elhanyagolt esetben a fertőzésveszély fokozódik, sőt az elhúzódó orrdugulás miatt akár krónikus arcüreggyulladás is kialakulhat. Ha a panaszok miatt éjszaka nem tudunk aludni, egyre fáradtabbak leszünk, erőtartalékaink csökkennek, ellenálló képességünk, immunrendszerünk működése gyengül, így növekszik a fertőzésveszély. Ráadásul önmagában a gyulladt orrnyálkahártya is a fertőzés kapujává válhat, így az allergiás tüneteket mindenképp kezelni kell!

A tüneteket eredményesen enyhítő antihisztamin készítmények nem nyomják el az immunrendszer működését, nem teszik szervezetünket védtelenebbé a kórokozókkal szemben, így szedésük járvány ideje alatt is javasolt.

Ne feledjük, hogy a stressz is egy jelentős rizikófaktor: kutatások igazolják, hogy a stressz fokozza az allergiás tüneteket és csökkenti az allergiakezelés eredményességét.

Dr. Moric Krisztina
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!