Keresés
Close this search box.

Rostokkal könnyebb!

//

A napjainkban jellemző ülőmunka, kevés mozgás, alacsony folyadékfogyasztás, rostszegény étrend sok kellemetlen panasz megjelenéséhez vezethet. A rostokban gazdag táplálkozás ugyanakkor hatékonyan segít megelőzni és kezelni a már kialakult tüneteket, emésztőrendszeri és egyéb panaszokat is.

Rostokkal könnyebb!

A naponta kívánatos 30-40 gramm rostmennyiségnek általában csak a felét fogyasztjuk el. A teljes kiőrlésű gabonákkal, lisztérzékenyeknek gluténmentes alapanyagokkal (pl. köles, hajdina, olajos magvak és maglisztek), gyümölcsökkel és zöldségekkel biztosítható rostbevitel az egészséges bélműködés fenntartása mellett a fogyásban, a normál vércukorszint megtartásában, a szív- és érrendszeri betegségek és az aranyeres panaszok megelőzésében is segít. Ne feledkezzünk meg a rendszeres – legalább 2 liter – folyadékfogyasztásról sem, hiszen az egészséges bélműködéshez ez is elengedhetetlen!

Diéta a jobb közérzetért

Emésztési panaszok esetén érdemes néhány plusz kilótól megszabadulni. Túlsúlyos egyéneknél gyakrabban jelentkezik haspuffadás és gyomorégés. A kellemetlen tünetek megjelenésére a hasi területen lerakódott felesleg még inkább hajlamosít.

Hatékony megoldás, ha a diéta első lépéseként csökkentjük az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott mennyiségeket.

Naponta többször, kis adagokat étkezve a gyomorégés megelőzését is segíthetjük.

Testmozgás és anyagcsere

Egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás. A sport a gyomor- és bélrendszer működését több módon is támogatja. Egyrészt segít a súlyfelesleg csökkentésében, fokozza az anyagcserét, ezáltal támogatja a székrekedés megelőzését is. Másrészt a fizikai aktivitás az emésztőrendszeri panaszok gyakori okozója, a stressz levezetésére is alkalmas. Hetente három alkalommal végzett, egy órás testedzés a szív-érrendszeri- és cukorbetegség rizikóját is jelentősen csökkenti.

Dr. Hidvégi Edit PhD
gasztroenterológus, gyermekgyógyász, tüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!