Keresés
Close this search box.

Szabadidő-éhség

//

A szabadidő jobban boldogít, mint a pénz? Több vizsgálat bizonyítja, hogy ez így van minden életkorban és nagyrészt minden élethelyzetben.

Szabadidő-éhség

A Science Advances c. folyóiratban megjelent új tanulmány szerint e tendencia különösen jól megfigyelhető az egyetemről frissen kikerült fiataloknál, akik épp súlyos döntések előtt állnak a karrierjükkel kapcsolatban, miközben esetleg úsznak az adósságban.

A felmérésben a fiatalok 62%-a állította, hogy a szabadidő mégis fontosabb neki, mint a pénz, s – a boldogság sokféle tényezőjét összevetve – a kutatók náluk kétszeres boldogságszintet regisztráltak azokhoz képest, akik pénzfelhalmozásba kezdtek.

A szabadidőpártiak egy munkalehetőségről nem elsősorban a pénz alapján döntenek, hanem, hogy mennyire tartják értelmesnek, s mennyire teszi őket elégedetté az adott munka végzése, illetve van-e lehetőségük mellette még hobbira vagy társas kapcsolatokra, amik örömöt jelentenek számuka.

Egy minden korosztályra és jövedelmi szintre kiterjedő vizsgálatban a résztvevőknek rangsorolniuk kellett a számukra értelmes és boldogító tevékenységeket. A rangsorban a családi programok, a kirándulások, a barátokkal töltött idő, majd a házi kedvencekkel való foglalkozás, zenehallgatás, olvasás és a vallási tevékenységek után a munka és a karrier a 8. helyre szorult.

Pénzért is lehet szabadidőt vásárolni – például takarításért, kertgondozásért másoknak fizetni vagy főzés helyett ételt venni –, s a felmérések szerint az ilyen jellegű költés (és időmegtakarítás) jóval nagyobb elégedettséget okozott, mint egy tárgy megvásárlása.

Ha szabadidőnkben valamilyen fizikai tevékenységet végzünk, sokkal kevésbé vagyunk kitéve az ún. szabadidőstressznek, mintha passzívan (pl. tévénézéssel) töltenénk az időt.

Több vizsgálat is bizonyítja, hogy akik szabadidejükben önkénteskednek , azok boldogabbak, egészségesebbek és tovább élnek. Ha időnkből másokra is áldozunk, a felmérések szerint kompetensebbnek és hatékonyabbnak érezzük magunkat.

Természetesen fentiek alapvető feltétele az anyagi biztonság, hiszen az élet rákényszerítheti az embert, hogy elsősorban a pénzt értékelje, és kérdéses, hogy pénzkereső tevékenysége mellett marad-e egyáltalán szabadideje.

Egyre kevesebben érzik, hogy „van elég szabadidejük”, ez sajnos nemcsak az ember boldogság-fokát csökkenti, hanem szorongást, stresszt, depressziót okoz. Emiatt is fontos előre megtervezni, mivel töltjük el kevés szabadidőnket, hogy ne legyenek kárba veszett esték vagy hétvégék.

Forrás: Robert Roy Britt: Time Can Make You Happier Than Money,
ford. Czárán Judit, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!