Keresés
Close this search box.

A változás kora: életközépi válság, menopauza, kiégés?

//

Azt kérdezed, mit jelent az életközépi válság, milyen jelei vannak, hogyan tudjuk azon egymást átsegíteni? Összefüggésbe hozható-e mindez a változókorral és a kiégéssel?

A változás kora: életközépi válság, menopauza, kiégés?

Kezdjük ott, hogy a krízis fordulópontot jelent. Vannak életkori krízisek, például a serdülőkor, a családalapítás, a gyermekszületés, a klimax és ilyen az életközépi válság is. A legnagyobb és legégetőbb kérdést az életünk közepén az jelenti, hogy el kell döntenünk: mihez kezdjünk magunkkal a hátralévő időnkben Ekkor tesszük fel azt a kérdést, hagyunk-e nyomot magunk után a világban, büszkék lehetnek-e ránk a gyermekeink, leszármazottjaink.

A nőknél ilyenkor jelentkezik a peri-menopauza, ami idővel átvált a teljes tünetskálával rendelkező menopauzába. A hormonok megbolondulnak, és egyáltalán nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Ekkor gyakran jelentkeznek pszichoszomatikus tünetek is, de az orvos semmilyen eltérést nem talál.

Vannak, akik gyorsan rövidre zárják a változás feszültségét, felbontják hosszú évek óta stabil párkapcsolatukat, házasságukat, mert azt gondolják, hogy az újítás gyógyírként megoldja minden problémájukat.

Pedig a házasság nem egyik napról a másikra lesz unalmas, a párkapcsolatot éveken át észrevétlenül elhanyagolhatjuk, nincs közös idő, nincs beszélgetés, mindenki a saját gondolataiba mélyed, a férj tévét néz, a feleség mosogat, a gyerekek nyomkodják a kütyüket, így alakul ki a „társas magány”, melyben a – kívülről érkező, ingerküszöböt hamar átlépő – csábítás könnyen romba dönti az addig közösen építgetett családi álomvárat.

E korosztályt érintő másik probléma a kiégés, a burnout, amelynek tünetei a kedvetlenség, depresszió, az addig élvezettel és lelkesen – talán túl lelkesen is, amit a munkaalkoholizmus szakszóval illetünk – végzett munka megutálása. Sokan ilyenkor jönnek rá, hogy nincs is semmilyen hobbijuk, amit élvezhetnének, amiben kiteljesedhetnének, hogy kicsit kiszálljanak a „mókuskerékből”.

Ebben az időben – a tesztoszteron hormon csökkenéséből adódóan is – gyengül a férfi szexuális érdeklődése, libidója, lehangolttá válhat, befelé fordulhat, megkeseredhet.

Filmekből, reklámokból az árad felénk, hogy ilyenkor dobjunk el mindent, valósítsuk meg önmagunkat, járjuk végig például az El Caminót, utazzunk el Balira vagy Peruba, hogy megtaláljuk önmagunkat. De gondoljunk bele! Nem csak a problémáink elől menekülünk? Amikor visszajövünk, ugyanaz vár ránk. Biztos, hogy ez a jó megoldás?

Sokan a költséges „útkeresés” helyett valamilyen nyugtatót kezdenek szedni vagy rákapnak az alkoholra, esetleg többet isznak, mint eddig. A férfiak bátrabban teszik ezt nyilvánosan, míg a nők inkább otthon, magányosan isznak, elbújva. Ezért is nevezik a női alkoholizálást zugivásnak, ami veszélyesebb, hiszen nehezen felfedezhető, így nem lehet segíteni a bajbajutotton. Felmérések szerint a fokozott alkoholfogyasztás az ötvenpluszos magyar férfiakra és nőkre különösen jellemző.

Ennél sokkal jobb választás időben segítséget kérni szakembertől az életközépi válság egyedül le nem győzhető kihívásaira. Érdemes megtanulni relaxálni vagy önismereti csoporthoz csatlakozni, amit képzett pszichológus vezet.

A nőgyógyász hormonális oldalról tud segíteni, hogy a hangulat, önértékelés, viselkedés sokkal stabilabb legyen. A hormonális állapot férfiaknál is alapvetően meghatározza a hangulatot és a munkabírást. A túlzott stressz miatt emelkedhet a prolaktin hormon szintje, ami csökkenti a vér tesztoszteronszintjét, libidóvesztést, impotenciát válthat ki. Az alacsony tesztoszteronszint nemcsak a szexuális teljesítőképességet rontja, hanem anyagcsere problémákat is okoz, például derék körüli elhízást – úszógumit –, amitől nehéz megszabadulni.

Jó hír, hogy ezeket a nehéz időszakokat át lehet hangolni. Tegyenek meg olyan ésszerű dolgokat, amikre a gyerekek nevelése során nem volt idejük! Válasszanak hobbit, végezzenek kitartást igénylő edzést (futás, úszás, jóga stb.), fedezzék fel újra a párjukat, helyezzék új alapokra a kapcsolatukat, beszélgessenek sokat!

Dr. Gyovai Gabriella
szülész-nőgyógyász szakorvos

További infó e témáról: Nézőpontváltó Egyesület (www.nezopontvalto.hu) MeNŐpauza (középkorú nőknek) és MANópauza (változókorú férfiaknak) könyvében, regény és edukáció formájában.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!