Megelőzhető-e a cukorbetegség?
A diabétesz jól ismert kockázati tényezői – a nem megfelelő táplálkozás, az elhízás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás – terén csak saját magunkra számíthatunk, senki más nem tud helyettünk változtatni. A cukorbetegséggel gyakran társuló további krónikus betegségek rizikóját is csak életmódváltással tudjuk csökkenteni.
Változnak a cukor-betegek is…
Fantasztikus változásnak lehetünk tanúi a diabétesz orvosi életmódkezelése terén: egyre korszerűbb gyógyszerek érhetők el, melyek a szövődmények elkerülését is segítik.
Maguk az érintettek is változnak: a cukorbetegek lakosságon belüli aránya nő, átlagos életkoruk egyre alacsonyabb, tájékozottabbak, modernebbek, igénylik és keresik az újdonságokat.
Mit mond erről a táplálkozástudomány?
2019-ben a Diabetes Care című tudományos kiadványban taglalták a különböző étrendek cukorbetegségre gyakorolt hatásait is. A szerzők értékelték például az alacsony szénhidráttartalmú, magas fehérjetartalmú étrend; a mediterrán étrend; a zsírszegény táplálkozás; a vegetáriánus és vegán életmód hatását a diabéteszre. Mindegyik étrend esetében találtak pozitív hatást a testsúlykontroll, a vércukorértékek, az inzulinigény, a vérzsírszint és a koleszterinprofil terén. Ha tehát valaki – ezeket követve – elkezd tudatosabban étkezni, mindenképp számíthat kedvező változásokra.
Táplálkozási tévhitek
Sok népszerű hiedelem kering, melyeket fontos értékelnünk, hogy az inzulinrezisztenciával élők, a cukorbetegek, a fogyni vágyók tudatosabb döntéseket hozhassanak táplálkozásuk terén.
Tévhit 1: „Aki cukorbeteg, egyen diétás élelmiszert!”
A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz nincs igazán szükség speciális élelmiszerekre. Az édesítőszerrel készült desszertek, csokoládék, kekszek, gyümölcsjoghurtok, italok bővítik ugyan a diabéteszes választékot, de nem mindig jelentenek egészségesebb opciót. A termékcímkéken láthatjuk, hogy például nincs cukor, de több a zsiradék, így nem kevesebb az energiatartalom; vagy nincs hozzáadott cukor a nápolyiban, de finomított lisztből készül, így jelentősen megemeli a vércukorszintet. Nézzük meg a termék összetevőit, a tápérték adatokat, így könnyebb eldönteni, hogy valóban jó-e nekünk az adott „diétás” opció!
Tévhit 2: „Az édesítő az nulla kalória, így a cukormentes verzióból bármennyit ehetünk!”
A maltittal, szorbittal, xilittel édesített termékeknél is bele kell számolni azok kalóriatartalmát a többi alapanyag mellett a napi szénhidrátmennyiségbe. Ne essünk abba a hibába, hogy a „light” termékeket be sem kalkuláljuk, és kompenzációként más ételekből viszont többet fogyasztunk!
Tévhit 3: „A különleges dolgok egészségesebbek.”
Az utóbbi időben valamiképpen összekeveredett a tudatos élelmiszer-választásban a „különlegesség” és az „egészségesség” fogalma.
Cukorbetegek számára nem jelent előnyt, ha egy termék például gluténmentes vagy laktózmentes, amennyiben nincs ételallergiájuk vagy ételérzékenységük. Például a rizslisztből vagy kukoricalisztből készült pékáru – fokozott vércukoremelő hatása miatt – nem jó választás számukra. A laktózmentes tejtermékek vércukoremelő hatása fokozottabb, hiszen ezekben a tejcukor már lebontott formában található. A rizsital és zabital szénhidráttartalma akár duplája is lehet a normál tejhez képest.
Hasznosak lehetnek a gyógynövények is a cukorbetegeknek. A Diabess-Györgytea gyógyhatású készítményt, Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember teakeverékét is lehet inni étkezések után, figyelve a megfelelő cukorszintre.
A Diabess-Györgyteáról és a cukorbetegségről további információk találhatók a www.diabess.hu és az fb.com/diabesstea oldalakon.
Forrás: diabess.hu
szponzorált cikk