Keresés
Close this search box.

Nassolni egészségesen?

//

Tudta, hogy a nassolás jó hatással is lehet egészségünkre? Főleg ha nem veszélyes, hizlaló, allergizáló, hanem egészséges finomságokkal és mértékletesen tesszük! Sütemények helyett talán a legjobb választás, ha olajos magvakat ropogtatunk vagy aszalt, szárított gyümölcsöket majszolunk.

Nassolni egészségesen?

Bár az olajos magvaknak (például a tök- és napraforgómagnak, a dió- és mogyoróféléknek) köztudottan magas a kalóriatartalmuk, de emellett igencsak bővelkednek értékes telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban és zsírban oldódó vitaminokban. Sőt, egyes kutatások szerint akár 30%-kal is csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis kedvező zsírsav összetételüknek köszönhetően mérséklik a „rossz” LDL koleszterin szintjét.

Kiemelkedő E-vitamin tartalmuk hozzájárul a szabad gyökök semlegesítéséhez is. Egyik aminosavuknak, az argininnek, illetve omega-3 zsírsavtartalmuknak köszönhetően még gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. A belőlük sajtolt olajok is értékes tulajdonságokkal rendelkeznek.

Tipp: heti 1-2 marék olajos mag nagymértékben hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez!

Az aszalt és szárított gyümölcsök alapvetően egészségesek, főként, ha nem tartalmaznak hozzáadott cukrokat, amire semmi szükségünk, hiszen eleve édesek. Itt is fontos mértéket tartani, mert hajlamosak vagyunk kisebb tömegük miatt sokkal többet enni belőlük, mint nyers társaikból.

A szárított gyümölcsök nagyrészt megőrzik vitamin és ásványi anyag tartalmukat, csak a C-vitamin mennyisége csökken jelentősen a magas szárítási hőmérséklet hatására. Magas rosttartalmuk pedig elősegíti a megfelelő bélműködést.

Tipp: készíthet otthon is szárított gyümölcsöket, zöldségeket a sütőben, egészen alacsony hőmérsékleten.

Az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök sokoldalúan felhasználhatók akár desszertként, akár müzliben, sőt krémlevesek díszítésére, gazdagítására is.

Varga Dóra
dietetikus, MSc okl. táplálkozástudományi szakember
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!