Keresés
Close this search box.

Nem tud lefogyni? Hormonális oka is lehet!

//

Tudjuk, hogy jelen vírushelyzetben a magas vércukorszint és a túlsúly rizikótényezőnek számít, ám gyakori, hogy többféle fogyókúrás módszer kipróbálása sem hozza meg a várt eredményt. A pluszkilók nem tűnnek el, sőt gyarapodnak! Ilyen esetben hormonális zavarra is gyanakodhatunk, melyet érdemes mielőbb kivizsgáltatni és megfelelően kezelni.

Nem tud lefogyni? Hormonális oka is lehet!

Tekintsük át, milyen problémák nehezíthetik a túlsúly megszüntetését, milyen értékeket érdemes ellenőriztetnünk ehhez! Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy bármit is talál és kezel az orvos, a megfelelő, személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás ez eseten sem „megúszható”!

TSH – A normál étkezés melletti hízás hátterében gyakran a pajzsmirigy alulműködése áll. A pajzsmirigy hormonok jelentős szerepet játszanak az anyagcsere-folyamatokban, ezért csökkent mennyiségük esetén az anyagcsere lelassul (így az emésztés és a zsírégetés is). Gyakori panasz ilyenkor a székrekedés és a puffadás.

A TSH érték vizsgálatát javasolt kiegészíteni a T3 és T4 szintjének ellenőrzésével is.

A pajzsmirigy-alulműködés kezelése gyakran élethosszig tartó gyógyszeres kezelést tesz szükségessé.

Glükóz, inzulin – A túlsúly az inzulinrezisztencia (IR) oka és következménye is lehet, mely szoros kapcsolatban áll az esetleg kialakuló cukorbetegséggel is.

Az IR jellemző tünetei: pattanásos, zsíros arc, menstruációs problémák, fokozott szőrnövekedés, meddőség. A diagnózishoz terheléses vércukor- és inzulinmérésre van szükség.

A terápia során a betegnek előírt testedzés mellett speciális, dietetikus által előírt diétára van szüksége, melyet kiegészíthet gyógyszeres kezelés is. Ezek pontos betartása lehetőséget teremt a súlyfelesleg megszüntetésére.

Kortizol – A mellékvesekéreg által termelt hormon stresszhormonként is ismert, mely segíti a szervezetet, hogy meg tudjon birkózni a fokozott terheléssel. Magas szintje sajnos túlsúlyt okozhat.

Tartósan emelkedett mennyisége gyógyszeres kezelést és rendszeres ellenőrzést igényel, mivel hátterében egy viszonylag ritka, de általában súlyosabb, több szövődménnyel kísért hormonális elhízáshoz vezető megbetegedés állhat.

Dr. Lőrincz Ildikó
nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
nogyogyaszatikozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!