Keresés
Close this search box.

Rugalmas ízületek?

//

Fiatalabb korban sem ritka, de 60 év felett a lakosságnak csaknem a fele szenved valamilyen komolyabb ízületi betegségben, 10%-uk gyógyszert is szed rá. Sajnos az elváltozások jó része azokkal legfeljebb csak tünetmentessé tehető, érdemes tehát megismernünk néhány kiegészítő vagy alternatív módszert, melyekkel állapotjavulást is elérhetünk.

Rugalmas ízületek?

A reuma kifejezés legalább 100 különféle ízületi- és izomelváltozás összefoglaló neve. A köznyelvben elterjedt szó magában foglalja az összes kopásos, degeneratív elváltozást, az ízületek gyulladását, a gerincbetegségeket, a köszvényt, a csontritkulást, de a más betegségekhez (pszoriázis, kötőszöveti és anyagcsere-betegségek, autoimmun kórképek) társuló ízületi panaszokat is. Valódi reumának azonban azt a krónikus ízületi gyulladást tekintjük, melynek során fertőzés, góchatás, esetleg autoimmun történés miatt az ízfelszíneket borító szövetek ellen termelődik ellenanyag. A kórfolyamat kialakulásában vélhetően a psziché, az életmód, a táplálkozás és a stressz is komoly szerepet játszanak.

Kezelési lehetőségek

Előrehaladott esetekben a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen, és a súlyosabb, komoly deformitással járó állapotot visszaállítani nem lehet, de ilyenkor is feltétlen érdemes kipróbálni az alábbi módszereket, hiszen a folyamat előre haladásának üteme és súlyossága mérsékelhető. A biológiai módszerektől azonban csak tartós (több hónapon, akár 1-2 éven keresztül tartó) alkalmazásuk után várható eredmény. Ezért semmiképp ne adja fel, ha néhány hét alatt nem tapasztalt jelentős változást.

Táplálkozás

Mivel a gyulladásos tünetek keletkezésében és fenntartásában óriási hangsúlyt kapnak egyes prosztaglandinok, ezért a gyógyszeres kezelés is elsősorban ezek keletkezésének gátlására törekszik. A gyulladáskeltő anyagok egy része az arachidonsav nevű zsírsavból keletkezik. Ha tehát csökkentjük ennek bevitelét, enyhülnek a fájdalmak és a gyulladás okozta egyéb panaszok. A táplálkozástudósok már régóta tudják, hogy a húsbevitel csökkentésével a reumás tünetek is enyhíthetők.

A legtöbb arachidonsavat tartalmazó élelmiszerek: sertészsír, sertésmáj, kenőmájas, sertéscomb, tojásfehérje, baromfihús, marhahús, camembert sajt, tej… (mindez csökkenő sorrendben értendő).

Feltétlenül javasolt tehát a húsok és az állati fehérjék fogyasztásának korlátozása.

A kalciumot elsősorban savanyított tejtermékekből (joghurt, kefir, túró, sovány sajtok) és egyéb természetes forrásokból (mák, olajos magvak, kalcium-kovaföld, tojáshéjpor) célszerű fedezni.

Hús helyett hetente akár 2-3-szor is ajánlott a hal fogyasztása. A halolajban ugyanis rengeteg omega-3-zsírsav található, amely védi a sejteket a károsító szabad gyököktől, és a sejtmembrán szétesésekor keletkező gyulladáskeltő prosztaglandin felszabadulásától.

Gyulladáscsökkentő hatású a linolsav is, ehhez elsősorban napraforgó-, búzacsíra- és bogáncsolajból, illetve olajos magvakból juthatunk hozzá.

Vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok

Legfontosabbak a sejtvédő, gyulladást kiváltó prosztaglandinok képződését gátló vitaminok és nyomelemek: A-, C– és E-vitamin, cink és szelén. Az E-vitamin és a szelén nagyobb adagja ciklusosan, szünetek közbeiktatásával nélkülözhetetlen része a kezelésnek.

Fizioterápia

Fürdők – Nagyon jó fájdalom- és gyulladáscsökkentő a holttengeri sós fürdő, melyet vérbőséget fokozó illóolajos fürdőkkel (mentol, eukaliptusz, kámfor, rozmaring…) váltogathatunk. A gyógyvizek közül a kénes és izotópos vizek a leghatásosabbak.

Pakolások – Az iszap huminsav tartalmának köszönheti gyulladáscsökkentő hatását; az agyag segít megszüntetni a duzzanatot, gyorsítja az ízületi folyadék felszívódását, enyhíti a fájdalmat.

Készíthetünk túrópakolást is: ha a hideg esik jól, akkor hűtőből kivett, ha a meleg, akkor szobahőmérsékletű túrót keverjünk el kevés joghurttal vagy kefirrel, kenjük egy duplán összehajtott, vékony kendőre, majd kössük fel éjszakára az érintett ízületre.

A mézes káposztalevél pakoláshoz előzetesen sodorgassuk össze a káposztalevelet, majd mézzel bekenve kössük fel éjszakára a fájós ízületre.

Vörös, gyulladt ízületre, rövid időre jeges borogatást is tehetünk.

Gyógynövények – fűzfakéreg, nyírfa, árnika, csalán, körömvirág keverékének forrázatából vagy a belőlük készült kivonatot tartalmazó krémekkel is készíthetünk pakolást.

fájdalomcsillapítók a méh- és kígyóméreg kivonatok, a hangyasav és a kapszaicin (csípős paprikából) tartalmú szerek is.

Vízkúra A hideg-meleg váltófürdők a vér- és nyirokkeringés aktiválásával segítik a gyulladásos tünetek enyhítését.

A szauna és a gőzfürdő a bőrön keresztül segíti a gyulladást kiváltó, fájdalmat előidéző anyag kiválasztását.

A meleg egyébként segít a fájdalmas izomgörcs oldásában is.

Masszázs – Az akut gyulladásos időszakban legfeljebb csak nyirokmasszázs vagy reflexmasszázs ajánlott.

Krónikus szakban, kopásos ízületi elváltozásoknál jótékony hatású a teljes testmasszázs, mely javítja az ízületek és izmok vérkeringését.

Mozgásterápia – Legalkalmasabb az egyénre szabott gyógytorna, de kitűnő a csoportos jóga és tánc, a séta, a biciklizés és az ízületeket tehermentesítő víz alatti torna is.

Gyógynövények

Feltétlenül ajánlott belsőleg, tea formában is, kúraszerűen (szüneteket tartva), felváltva fogyasztani például a következőket: fűzfakéreg, nyírfakéreg, nyárfa, füzény, csalán, zsurló, hibiszkusz, körömvirág, cickafark, legyezőfű, bíbor kasvirág. Az afrikai ördögkarom és a dél-amerikai macskakarom is kitűnő fájdalom- és gyulladáscsillapító hatású.

Relaxáció

Mivel a reumás ízületi gyulladás pszichoszomatikus betegség, a fájdalom és a kialakuló deformitások komoly kedélyállapot-romlást is előidéznek, a betegség hatásosabban kezelhető relaxációval, mely segíti az izmok ellazulását is.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók,

immunerősítés, allergiák és intoleranciák, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!