Keresés
Close this search box.

Tanácsok daganatos betegeknek a vírusidőszakra

//

Az idősebbek és a súlyos krónikus betegséggel élők mellett a daganatos betegek is fokozott kockázatnak vannak kitéve a koronavírus járvány miatt. Mire kell figyelniük és milyen plusz segítséget kaphatnak?

Tanácsok daganatos betegeknek a vírusidőszakra

A daganatok egyes típusai – például a Hodgkin és non-Hodgkin limfómák, a mieloma multiplex, illetve az immunrendszer fehérvérsejtjeiből kiinduló leukémiák – közvetlen hatást gyakorolnak az immunrendszer működésére. A tüdődaganatok pedig a koronavírus fő támadási pontján nehezíthetik a védekezést. Összességében a daganatos betegek – különösen az onkológiai kezelések időszakában – fokozottan ki vannak téve a fertőzéseknek.

Emiatt komolyan kell venniük és betartaniuk minden óvintézkedést – olyanokat is, melyek a szervezet egészséges állapota esetén nem lennének indokoltak. Ráadásul egy szövődményeket is okozó koronavírus-fertőzés a daganatellenes kezeléseket is meggátolhatná, ezért az egyetlen lehetséges teendő a fertőzésveszély kockázatának csökkentése!

A daganatos betegek számára ezért továbbra is az javasolható, hogy idejük nagyrészét töltsék otthon.

Kerüljék a tömegközlekedés összes formáját!

Hacsak nem muszáj, vásárolni se menjenek, rendeljenek online vagy kérjék szomszéd, ismerős vagy hozzátartozó segítségét a bevásárlásban, a gyógyszerek kiváltásában!

Ne fogadjanak vendégeket! A koronavírus-fertőzöttek ugyanis akár 2 hétig is egészségesnek tűnhetnek, vagy mindvégig tünetmentesek maradhatnak, miközben tudtuk nélkül másokat megfertőzhetnek.

A szabadban, séta közben fokozottan figyeljenek (másokkal találkozva) a megfelelő távolságtartásra és a maszkviselésre!

Szájmaszkból ne a hagyományos sebészi, egészségügyi maszkot válasszák, mely nem szűri ki a környezetből a vírusokat. Nagyobb védelmet nyújt az ún. félálarc, mely FFP3 (Filtering Face Piece 3) vagy N95 maszk néven ismert. Ezek rásimulnak az arcra, és belélegzéskor valóban megszűrik a levegőt.

Ha ki kell mozdulni otthonról, kontrolra vagy kezelésre kell menni, útközben ne nyúljanak a szemhez, archoz, szájhoz és orrhoz! Minél kevesebb tárgyat fogjanak meg (kilincsek, kapaszkodók, korlátok, készpénz).

Legyen náluk kézfertőtlenítő, használják rendszeresen, hazaérve alaposan mossanak kezet szappannal! A szappan ugyanis lebontja a vírusrészecskék zsírokat is tartalmazó védőburkát, így a vírus belseje már a vízben is feloldódik és elpusztul (ehhez 20-30 másodperces kézmosás szükséges).

A daganatellenes kezelések idején kiemelt fertőzési forrás lehet a szájüreg is, ezért a rendszeres fogmosás mellett antibakteriális hatású szájvizes öblítés is javasolható napjában több alkalommal. Amennyiben a koronavírus tüneteit (száraz köhögés, láz, levertség, légzési nehézség) észlelik, ne menjenek sehová, hívják fel a háziorvost, mondják el a tüneteket, jelezzék a daganatos betegséget is, és hogy milyen kezelésben részesülnek! A háziorvos intézkedik a szükséges teendőkről.

Lelki segítségnyújtás

A koronavírus miatti járványhelyzetben fokozottan törhet rá a szorongás a daganatos betegekre is, akiknek a vírusfertőzés rizikója mellett saját betegségük kockázataival is együtt kell élniük.

Sok pszichológus vállalta, hogy önkéntesen, ingyenesen, telefonon segítséget nyújtanak a hozzájuk fordulóknak, például:

A Pszi Pont szakemberei nem egészségügyi ellátást, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást, hanem tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést kínálnak.

Az alábbi honlapon több mint 200 önkéntes pszichológus elérhetőségét találja a segítségnyújtás érdekében: www.pszi.hu/probono_pszichologus/

forrás: rákgyógyítás.hu, daganatok.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!