Keresés
Close this search box.

Csipkebogyó, a piros vitaminbomba

//

Az őszi szüretről általában nem a szúrós csipkebokor és annak pirosló, savanykás termése jut eszünkbe, pedig legalább annyit profitálhatunk belőle, mint a napérlelte szőlőfürtökből, ráadásul a dércsípte csipkebogyókból is készíthetünk bort és likőrt!

Csipkebogyó,
a piros vitaminbomba

Amennyiben maradnánk a klasszikus felhasználásnál – tea, szörp – érdemes még a hideg beállta előtt learatnunk a termést, mert a bogyó a fagy beköszöntével jelentősen veszít amúgy kimagasló C-vitamin-tartalmából.

A csipkebogyó szedését a tövisek eléggé megnehezítik, de egy ötletes célszerszám segítségével a rutinos szüretelők naponta akár 50-60 kg áltermést is betakaríthatnak. Szedése és feldolgozása megéri a fáradságot, hiszen sokrétűen felhasználható és csordultig tele egészségvédő tápanyagokkal.

A kimagozott gyümölcshúsból lekvár főzhető, de aki természetes forrásból szeretne C-vitaminhoz jutni az őszi-téli időszakban, az jobban teszi, ha más módszerrel csalogatja ki a hatóanyagokat a termésből. Egy turmix és szűrő használatával remek ivólé készíthető a frissen szedett, 1-2 napra beáztatott bogyókból. Ha pedig kimagozzuk és kiszárítjuk, hónapig tárolhatjuk és csipkebogyóteát készíthetünk belőle 5-6 órás hideg vizes áztatást és szűrést követően.

A kimagasló C-vitamin-tartalom mellett a B 1 -, B 2 -, P- és K-vitamin is említést érdemel. A csipkebogyó bioaktív hatóanyagainak immun- és érfalerősítő hatást tulajdonítanak, sőt a népi gyógyászatban cukorbetegségre és stresszoldásra is előszeretettel ajánlják.

A bogyóban rejtőző magok is kincset érnek, bár a hecsedlilekvárt készítő nagymamák valószínűleg nem lelkesednek ezekért a gondosan eltávolítandó „apróságokért”. Megfelelő eszközökkel – például csigás présgéppel – a magokból rendkívül értékes olajat lehet sajtolni. A csipkebogyó olajára szó szerint értendő a folyékony arany kifejezés, mert a mechanikai eljárással (hidegen sajtolással) kinyert olaj telítetlen zsírsavakban, zsírban oldódó vitaminokban – főleg E-vitaminban – olyannyira gazdag, hogy kívül-belül jót tesz nekünk, velünk. Hogyan értjük ezt?

A kellemesen gyümölcsös ízű, salátákra, desszertekbe való hidegen sajtolt csipkeolajat kimagasló Omega-3 és E-vitamin-tartalma miatt az egészségtudatosan táplálkozók már felfedezték, de talán még ők sem sejtik, hogy a világ egyik legkeresettebb kozmetikai olaja lapul az éléskamrájukban. A csipkeolaj ugyanis étkezési és bőrápolási célra egyaránt alkalmas.

Rendkívül gyorsan beszívódik a bőrbe, hatóanyagaival táplálja, védi, regenerálja, hidratálja azt. A telítetlen zsírsavakban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag összetételnek gyulladáscsökkentő, bőrvédő, sejtek öregedését késleltető funkciót tulajdonítanak, amire a kozmetikai ipar remekül építhet a különböző anti-aging és bőrregeneráló készítmények esetében.

A csipkebogyómag-olaj segítségünkre lehet a hegek elhalványításában, emellett kiválóan regenerálja a napsugárzástól, szoláriumozástól károsodott bőrt. Hatóanyagai elősegítik a kollagén- és elasztinrostok termelődését, ezáltal az érett bőrt feszesebbé, rugalmasabbá varázsolva természetes módon „szelídítik” meg a ráncokat.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!