Keresés
Close this search box.

Diéta az ünnepek alatt is?

//

A járványhelyzet miatt megváltozott munkabeosztás, napirend, az étkezések eddigiektől eltérő ütemezése, a bizonytalan helyzet miatt erősödő stressz, szorongás az érintetteknél hozzájárulhat a refluxos panaszok erősödéséhez.

Diéta az ünnepek alatt is?

A refluxos tünetek oka

Ha felborult a korábbi napirend, ha egész nap alig eszünk, majd este farkaséhesen teletömjük a hasunkat, számíthatunk a gyomorégés megjelenésére.

A járványhelyzetben sokan szoronganak, a stressz pedig a reflux egyik kiváltó tényezője.

A stresszevés, a megnövekedett alkohol – és koffeinfogyasztás, a csokoládé nassolás szintén hajlamosító tényező.

Mit tegyünk gyomorégés ellen?

A recept nélkül kapható savlekötők csak átmeneti megoldást jelenthetnek. Érdemes következetes diétát tartani, többször keveset enni és inni, az édességet, egyéb savasító ételeket, szénsavas italokat mellőzni. Este csak könnyű vacsorát fogyasztani, majd lefekvés előtt 3 órával már nem enni. Javasolt az ágy fejvégének megemelése, az étel-ital visszacsorgásának megelőzésére.

Orvosi távkonzultáció

Ha fentiektől a tünetek nem enyhülnek, forduljunk gasztroenterológushoz. Endoszkópos vizsgálatra jelenleg csak sürgősségi esetben van lehetőség, de a diétás hibák feltárhatók, a leletek megtekinthetők, melyek alapján a szakorvos tanácsot ad, javaslatot tesz a kezelésre.

Gyógyszerre is szükség lehet

Ha a diétás tanácsok nem segítettek, gyógyszert is tudunk javasolni, melynek alkalmazása mindig csak átmeneti lehet: átsegíti a pácienseket egy-egy nehéz időszakon, majd orvosi kontrol mellett idővel elhagyható, addig viszont eredményesen kezeli a gyomorégést és segíti a szövődmények megelőzését.

Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
Budai Allergiaközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!