Keresés
Close this search box.

Elhúzódó száraz köhögés gyerekeknél: COVID vagy allergia?

//

A koronavírus-járvány miatt most fokozottan figyelünk a gyerekeknél jelentkező bármilyen panaszra, légúti tünetekre. Sok óvodai vagy iskolai hiányzáshoz vezethet, ha a gyermeknél elhúzódó száraz köhögés jelentkezik, és emiatt nem mehet közösségbe. Járjunk utána, mert ez nemcsak Covid-19 vagy más légúti fertőző betegség, hanem allergia tünete is lehet, mely nem fertőz, a közösség tagjaira nem veszélyes!

Elhúzódó száraz köhögés gyerekeknél: COVID vagy allergia?

Most van szezonja!

Ősztől tavaszig a fűtési idényben, amikor több időt töltünk zárt térben, fokozottan jelentkeznek bizonyos allergiás tünetek. Ezeket nagyrészt egy mikroszkopikus méretű élőlény, a házi poratka okozza, mely elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, s az ágyneműben, matracban, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben és plüssállatokban fordul elő nagyobb mennyiségben.

Hogyan ismerjük fel az allergiát?

Gyanúra adhat okot, ha a gyermeknél tartós orrdugulás áll fenn. Ennek szövődményeként arcüreggyulladás vagy savós középfülgyulladás is jelentkezhet. Figyelemfelhívó jel lehet az elhúzódó száraz köhögés, krákogás, krahácsolás, torokköszörülés, mely esetén indokolt a kivizsgálás, tesztelés, hogy kiderüljön, mivel állunk szemben.

Amennyiben az allergiateszt alapján a diagnózis felállítható, s a koronavírus fertőzés nem nyer bizonyítást, fontos a kezelés mielőbbi megkezdése, hogy a gyermek tünetei megszűnjenek, életminősége (nyugodt alvás, zavartalan koncentráció) javuljon. Ezzel megelőzhető a poratka allergia talaján kifejlődő asztmás megbetegedés.

Bizonyos esetben, például ha a szülők allergiások, asztmások, az asztma kialakulásának még nagyobb az esélye.

A vizsgálati eredmények alapján, súlyosabb tünetek esetén hagyományos allergiakezelést – antihisztamin és szteroid orrspray adását –, egyéb esetben allergén immunterápiát kezdünk, mely kb. 3 évig tart és 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket.

Az allergén immunterápiás kezeléssel az asztma kialakulásának kockázata is csökkenthető.

Dr. Hidvégi Edit PhD.
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
AllergiaKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!