Keresés
Close this search box.

Gyulladásos szindróma gyerekeknél a koronavírus kapcsán?

//

Az Egyesült Államokban és Európában is már a tavasz folyamán jelentették egy olyan rejtélyes gyulladásos szindróma fennállását gyermekek esetében, ami valószínűleg a Covid-19-hez köthető.

Gyulladásos szindróma gyerekeknél a koronavírus kapcsán?

Az új betegséget gyermekkori több szervet érintő gyulladásos szindrómának nevezik. Főbb tünetei: több napon át fennálló magas láz, szélsőséges gyulladás, komoly hasi fájdalom, ismétlődő hányás (ami után a gyermek nem érzi jobban magát), illetve arra utaló jelek, hogy egy vagy több szerv nem megfelelően működik – ismertette Jane Newburger, a bostoni Gyermekkórház gyermek kardiológusa. A szindróma legsúlyosabb tünete a szívizom és a szíverek gyulladásos folyamata, ami aneurizmához vezethet. A legtöbb beteg intravénásan immunglobulint kap, amely „lecsendesíti az immunrendszert”, valamint szteroidokat és citokin gátlókat is. A támogató terápia hatására a legtöbb gyermek felépül.

Szervezetükben előzetesen aktív koronavírus nem volt kimutatható, viszont később többükben a koronavírus elleni antitest alapján feltételezhető, hogy korábban tünetmentesen átestek a fertőzésen. Az egyik elmélet szerint, amikor valaki antitesteket kezd termelni a SARS-COV-2 vírus ellen, maga az antitest provokál immunválaszt. Ez csak azoknál következik be, akiket sajátosan működő immunrendszerük hajlamossá tesz erre.

A kutatók leírták, hogy a D-vitamin gátolja az IL-6 termelődését és serkenti a gyulladásgátló IL-10 termelődését. Az új keletű gyulladásos szindróma leginkább súlyos D-vitaminhiányban szenvedő gyerekeknél alakult ki a koronavírusra adott utóreakcióként, és azoknál a legsúlyosabb, azoknál alakul ki szívizomgyulladás és/vagy aneurizma, akiknél a D-vitaminhiány súlyos.

Vizsgálatok szerint a fejlett országokban a gyerekek 80%-a D-vitaminhiányos. Az anyukák – hallgatva a gyermekorvos ajánlásaira –, rendkívül alacsony dózisban adják a D-vitamint és nem egészítik ki magnéziummal, mely a D-vitamin aktiválódásához szükséges.

Forrás: Maria Godoy: Mystery Inflammatory Syndrome In Kids And Teens Likely Linked To COVID-19. NPR. org May 7, 2020,
ford. Szendi Gábor, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!