Keresés
Close this search box.

Hogyan kezeljük a téli bőrszárazságot?

//

A téli időszakban még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. A probléma különösen az arc és a kézfejek területén jelentkezik. Mit tehetünk a megelőzés és a kezelés érdekében?

Hogyan kezeljük a téli bőrszárazságot?

Mi okozza a bőr kiszáradását?

A bőr szerkezete az életkorral együtt változik. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá váló bőr állapota idővel normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával egyre inkább a bőr szárazsága okoz problémát. A téli időszakban a helyzetet nemcsak a hideg levegő, de a fűtési szezonban alacsonyabb páratartalmú, száraz szobalevegő is súlyosbíthatja. Emellett egyéni tulajdonságok is szerepet játszanak: a száraz, érzékeny bőr még nagyobb odafigyelést igényel.

Rendszeres hidratálással a megelőzésért

Hosszas fürdőzések helyett zuhanyozzunk kellemesen meleg, nem túl forró vízben, így megőrizhetjük a bőr lipidrétegét.

Folyamatosan pótoljuk a bőr elvesztett nedvességét: fürdés után használjunk testápolót, napközben többször kézkrémet, ajakápolót!

A lakás levegőjének ideális páratartalma 40–60% között mozog. Párásító készülékkel enyhíthetjük a beltéri száraz levegő bőrszárító hatását.

Nem állíthatjuk, hogy egy adott tusfürdő, testápoló vagy krém mindenki számára megfelelő. Válasszunk olyan készítményeket, melyek természetes alapanyagból, alacsony illó- és illatanyag tartalommal, konzerválószerek nélkül készülnek!

Tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat (pl. linolsav, ceramidok), gyulladáscsökkentő vitaminokat (pl. E-vitamin).

Ha a házi praktika már nem elég

Száraz bőr esetén is van az a mérték, amikor a házi praktikák már nem segítenek.

A szokatlan bőrtüneteket komolyan kell venni: ha a bőrszárazság testszerte, foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel is párosul, kérjük szakember segítségét!

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!