Miért együnk csontlevest?
A kollagén a testünkben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, mely megtalálható az izmainkban, a bőrünkben, a vérünkben, a csontjainkban, a porcszöveteinkben és az inainkban is.
Szervezetünk folyamatosan termel kollagént, ám ennek mennyisége a kor előrehaladtával csökken, így külső, táplálékkal történő pótlása idővel egyre fontosabbá válik. E nélkül ugyanis a bőr megereszkedik, ráncos lesz, s a kollagén hiánya akár ízületi fájdalmakat is okozhat.
A kollagének ugyanis összetartják a csontokat és az izmokat; strukturálják az ízületeket és az inakat; védik a belső szerveket; ráadásul rugalmassá teszik a bőrt.
Magasabb kollagénbevitellel csökkenthetők az ízületi fájdalmak, enyhíthetők az ízületi gyulladás okozta tünetek.
A kollagén segít a zsírégetésben és az izomépítésben is. Az izomszövetek egyik fő összetevőjeként koncentráltan tartalmaz glicint, ami az izomépítésben fontos szerepet játszó kreatin előállításához szükséges aminosav. A glicin látja el az izmokat a fizikai tevékenység, az edzés során szükséges energiával.
Megfelelő kollagénpótlással a bőr öregedési folyamata, a ráncosodás és az idősebb nők 80-90%-át érintő cellulitisz kialakulása is fékezhető, enyhíthető.
A kollagén a belek kötőszöveteiben is megtalálható, nélkülözhetetlen az emésztőszervek védelmi funkcióinak ellátásához, hiánya hozzájárulhat a gyulladással járó szivárgó bélszindróma kialakulásához.
A kollagénpótlás egyszerű formái a csontleves vagy a kollagén főzött formájának, a zselatinpornak ételhez, italhoz adagolása. Turmixokba, gyümölcslevekbe vagy teába keverve könnyen emészthető, jól felszívódó, egyszerűen kezelhető hidrolizált kollagénpeptidet is fogyaszthatunk.
Forrás: Dr. Josh Axe: How Collagen Can Boost Your Body›s Skin, Muscle, and Gut,
ford. Czárán Judit, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.