Keresés
Close this search box.

Miért vagyok még mindig pattanásos?

//

Ha már a 30-as éveinkben járunk, nem hitegethetjük tovább magunkat, jóval túlhaladtuk a tinédzserkori pattanások idejét. Nem foghatjuk tehát a hormonok tombolására, ha még mindig bőrhibákkal küzdünk, meg kell végre keresni a probléma gyökerét.

Miért vagyok még mindig pattanásos?

Rossz genetika vagy rossz szokások?

A pattanásosságra való hajlamot valóban örökölhetjük. Ha tudjuk, hogy a szüleink is küzdöttek bőrhibákkal felnőttként, akkor sajnos nagyobb a valószínűsége, hogy a mi bőrünk sem lesz makulátlan ennyi idősen. Azt azonban ne felejtsük el, hogy csak a hajlamot és a zsírosabb bőrtípust örököljük. Helyes bőrápolási szokásokkal és rendszeres kezeléssel sokat tehetünk a bőr állapotáért.

Mi a helyzet a hormonokkal?

Serdülőkorban a hormonális változások hatására megnő a faggyútermelődés, a zsírosabb bőr pórusai könnyebben eltömődnek, részben ez is okozza ebben a korban a bőrhibák megjelenését. A hormonok később is hatással vannak a bőrünk állapotára, így például a menstruáció környékén és a változókor idején is megváltozhat a bőr állapota.

Fogamzásgátló és pattanások

A hormonális okok miatt megjelenő pattanások kezelésére bevált módszer a fogamzásgátlók szedése. Ez azonban nem lehet végleges megoldás, hiszen ha előbb nem is, a családtervezés idején biztosan mindenki abbahagyja a szedését. A helyzet ilyenkor sok esetben még rosszabb, mint előtte. A hormonális ingadozás miatt a fogamzásgátló elhagyásának időszakában nagyon sokan küzdenek gyulladt pattanásokkal, ez az állapot akár hónapokig is eltarthat. Ilyenkor nagy türelemre van szükség, míg a kezelésekkel a bőrt újra egyensúlyba tudjuk hozni és a bőrhibák szépen letisztulnak.

Smink, stressz és dohányzás

A túl olajos kozmetikumok elzárhatják a pórusokat, ami mitesszerek, pattanások megjelenéséhez is vezethet. Ha bizonytalanok vagyunk, hogy milyen a bőrtípusunknak megfelelő kozmetikum, kérjük kozmetikus segítségét, kellemetlen „mellékhatásokat” nem okozó készítmények kiválasztásához.

Nagyon fontos, hogy esténként minden sminket maradéktalanul távolítsunk el a bőrtípusunknak megfelelő termékekkel.

Bizonyára azt is észrevettük már, hogy stresszesebb időszakokban, vizsgák, munkahelyi konfliktusok vagy a vírusidőszak és a home office munkavégzés nehézségei közepette pattanásosabb lehet a bőr, de a dohányzás is hajlamosító tényező.

Nem megfelelő arctisztítás

Az arc tisztításának elhanyagolása vagy éppen annak eltúlzása könnyen hozzájárulhat a pattanások állapotának romlásához.

A napi kétszeri, finom arcmosás kimondottan jót tesz, nem szabad azonban túlzásba vinni, túl gyakran vagy túl erős arcradírral dörzsölni, használjunk gyengéd arcmosó készítményt és langyos vizet!

Bőratka a probléma hátterében?

A bőratka apró, szabad szemmel nem látható élősködő, mely a szőrtüszőkben él és faggyúval táplálkozik. Kutatások szerint jelenléte fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásában. A fokozott faggyútermelődés mellett a rossz higiéniai környezet is kedvező életfeltételeket biztosít megjelenéséhez és elszaporodásához. Nem lehetetlen megszabadulni tőlük, de kitartó, több hónapos kúra szükséges ehhez. A folyamatba a bőrflóra helyreállítását célzó kozmetikai kezeléssel, speciális hatóanyagokkal tudunk beavatkozni. így gyakorlatilag a megmaradásukhoz kedvezőtlen életfeltételeket teremtünk.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!