Keresés
Close this search box.

Mit nassolhat a cukorbeteg karácsonykor?

//

A karácsonyi-szilveszteri ünnepi időszakban a legtöbb ember hajlamos elengedni magát, a szokásosnál többet enni, nassolni, hiszen nehéz ellenállni a sok finomságnak. Mindez még nagyobb kihívást jelent a cukorbetegeknek, nagyobb önfegyelmet követel tőlük, pedig a nassolásból ők is szeretnék kivenni a részüket.

Mit nassolhat a cukorbeteg karácsonykor?

A napi szénhidrátbevitel számolásától sajnos ilyenkor sem lehet eltekinteni! A család részére készített karácsonyi sütik helyett a cukorbeteg családtagnak „a biztonság kedvéért” sokan a boltban vásárolnak diabetikus édességet. Ilyen esetben mindig ellenőrizzük a címkén az összetevőket, mivel cukorhelyettesítőként fruktózt is tartalmazhatnak, ami cukorbetegek számára nem megfelelő. Válasszunk helyette energiamentes édesítőszerrel – steviával, eritrittel –, esetleg mesterséges édesítővel készül finomságokat! Igyekezzünk kerülni azokat a süteményeket is, melyek összetevői között fehér liszt szerepel!

Egészséges nassolnivalók

A nassolás nem feltétlen jelent egyet a csokoládéval, süteményekkel, cukorral. Finom rágcsálnivalót lehet készíteni zöldségekből is! Vágjon csíkokra például zellerszárat, sárgarépát, uborkát, és készítsen hozzá fűszerekkel ízesített mártogatóst! Nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is a különféle olajos magvakból összeállított rágcsálnivalók.

Mivel koccintsunk?

Az ünnepi készülődéssel járó stressz és az ilyenkor gyakrabban fogyasztott alkoholos italok is hirtelen vércukorszinteséshez (hipoglikémiához) vezethetnek, ami zavartsággal, szédüléssel, verejtékezéssel, remegéssel és szapora pulzussal járhat, főleg inzulinos cukorbetegek esetében.

Diabétesz esetében tehát tartson be néhány fontos szabályt:

Szabó Lucia
dietetikus
cukorbetegkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!