Keresés
Close this search box.

Téli harmónia gyógynövényekkel, illóolajokkal

//

A borongós, hideg, téli időben – főleg ha valaki köhög vagy náthás – érthető, ha melegre és fényre vágyik. Testi-lelki feltöltődést jelent ilyenkor egy illóolajos, gyertyafényes fürdő vagy a kályha melegénél elkortyolt gyógynövényes tea.

Téli harmónia gyógynövényekkel, illóolajokkal

Aromaterápiás fürdőnkhöz keverjünk össze 6-10 csepp illóolajakat egy evőkanálnyi tejszínnel, zsíros tejjel vagy más olajjal, s ezt adjuk hozzá a nem túl forró (kézmeleg) fürdővízhez.

Illóolajokból 10-15 cseppet fél liter forró vízhez téve inhalálhatunk is, mely nátha, köhögés esetén jótékony hatású, de e célból gyógynövényteát is készíthetünk, például a következő választékból.

● Echinacea – a bíbor kasvirág az egyik leghatékonyabb immunerősítő gyógynövényünk. Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatását a népgyógyászat már az antibiotikumok megjelenése előtt is alkalmazta.

● Hársfa – remek idegnyugtató, emellett köptető, nyákoldó hatása révén segít a torokbántalmakon, a rekedtségen, és izzasztó, lázcsillapító hatással is bír.
Hatását hársméz hozzáadásával is fokozhatjuk!

● Kakukkfű köptető teák fontos eleme, rekedtség, torok- és mandulagyulladás esetén is használják, de hatékonyan fertőtlenít is.

● Gyömbér – gyökerének illóolaja köztudottan jó emésztési panaszok, émelygés, hányinger, köhögés és torokfájás ellen. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is van, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.
Főzetéből izzasztó, melegítő, fájdalmat enyhítő fürdőt is készíthetünk.

● Ginzeng – javítja a koncentrációt, az erőlétet, az immunrendszert, segít a betegségekből való lábadozás idején, talán emiatt nevezik évezredek óta az „erő gyógynövényének”.

Párologtatóba cseppentve a citrom, teafa, kakukkfű és az eukaliptusz olaja megtisztítja a lakás levegőjét a kórokozóktól, emellett utóbbi kettő légzéskönnyítő hatással is bír.

Dr. Csókáné Török Orsolya
fitoterapeuta

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!